Pražská soudkyně čelí kárné žalobě, prý měla podezřelé styky s Peltou

Praha/Brno - Předseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Šámal podal kárnou žalobu na soudkyni Sylvu Mašínovou z Obvodního soudu pro Prahu 9, kterou policie prověřovala kvůli stykům s někdejším fotbalovým bossem Miroslavem Peltou.

Mašínová v roce 2016 rozhodla spor Peltova blízkého spolupracovníka, místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra s bývalým rozhodčím ve prospěch Berbra, ačkoli se podle policie s tehdejším šéfem asociace Peltou dobře znala. Na možnou podjatost neupozornila.

Podrobnosti ke kárnému návrhu, který dorazil 21. března, NS nezveřejnil. Podle mluvčího Petra Tomíčka soud obecně dodržuje pravidlo nehovořit do médií o podrobnostech v živých věcech. "Důvodem je ochrana osobních údajů a právo na spravedlivý proces," řekl Tomíček.

Nechtěl specifikovat ani to, jaký kárný postih Šámal pro Mašínovou navrhuje. V kárné žalobě může být navrženo uložení důtky, snížení platu, odvolání z funkce předsedkyně senátu nebo nejpřísnější postih - odvolání z funkce soudce.

Počátkem února podání kárné žaloby na Mašínovou oznámil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Původně ji chtěla podat i předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Michaela Wenzlová. Poté, co se ale dozvěděla o Pelikánově úmyslu, rozhodla se svůj kárný návrh nepodat.

Bývalý šéf českého fotbalu Pelta čelí od loňska trestnímu stíhání z ovlivňování sportovních dotací z ministerstva školství. Měsíc strávil ve vazbě, odkud rezignoval na funkci předsedy fotbalové asociace. Pelta si podle policistů zmanipulovanými dotacemi upevňoval vliv a získával sponzory pro jablonecký klub.

Související

Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Trest za vztah s Peltou? Mašínová bude mít na rok snížený plat

Brno - Nejvyšší správní soud dnes potrestal pražskou soudkyni Sylvu Mašínovou snížením platu na rok o 30 procent, což je zákonem nejvyšší možné snížení platu. Mašínová ale může nadále soudit. Dosud byla funkce dočasně zproštěna rozhodnutím ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Kárnou žalobu na Mašínovou podal předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal kvůli tomu, že měla blízko k významnému fotbalovému funkcionáři Miroslavu Peltovi a přes možnou podjatost rozhodovala spor tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka. Podle Šámala rozhodla zaujatě.
Nejvyšší soud České republiky

Soudkyně s vazbami na Peltu? Předseda Nejvyššího soudu navrhl její odvolání

Brno - Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal navrhl kárnému senátu, aby odvolal z funkce pražskou soudkyni Sylvu Mašínovou. V minulosti měla blízko k fotbalovému funkcionáři Miroslavu Peltovi. Přes možnou podjatost pak v roce 2016 rozhodovala ve sporu tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, Dagmar Damkové a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka. Navíc jej podle Šámala řešila zaujatě.

Více souvisejících

Sylva Mašínová (soudkyně) Nejvyšší soud Miroslav Pelta

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy