100. výročí vzniku ČSR má vzbudit pocit hrdosti. Kampaň už má svoje tváře

Praha - U příležitosti 100. výročí založení samostatného Československa i dalších zásadních tuzemských událostí uplynulého století se uskuteční desítky akcí ve všech regionech České republiky. Jedním z klíčových projektů bude společná česko-slovenská výstava. Za českou stranu ji garantuje Národní muzeum, v jehož opravené historické budově se výstava od října uskuteční. Novináře o tom dnes informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

"Oba naše státy si za sto let prošly mnoha vzestupy i pády, považujeme proto za nutné zdůraznit, že i tak bychom 'neměnili', že nás každý rok či každé desetiletí posouvaly dál," uvedla ministryně. "Myslím, že jsme povinni připomínat vše, co Češi a Slováci dali světu, máme být na co hrdi," dodala.

Agentura CzechTourism pro oslavy výročí vytvořila jednotný marketingový koncept a logo, zajistila také přípravu audio a videospotů, které budou uvedeny v televizi, rozhlase, na online kanálech a sociálních sítích. Kampaň s výzvou 'oslavme společné století' a rozpočtem 25 milionů korun má vzbudit v Češích i Slovácích národní hrdost a pocit sounáležitosti. Symbolem kampaně jsou národní české a slovenské vlajky namalované na tvářích vybraných osobností, mezi kterými jsou například fotbalista Antonín Panenka, herečka Emília Vášáryová, kardiochirurg Jan Pirk, modelka Taťána Gregor Brzobohatá, generálmajor ve výslužbě Emil Boček nebo herci Viktor Preiss a Táňa Pauhofová.

"Tvářemi kampaně jsou významné osobnosti, jejichž profesní či osobní život je spjat s Českou i Slovenskou republikou. Využití konceptu žijících osobností namísto odkazu na historické osobnosti století jsme zvolili na základě odborného výzkumu, který jsme si před samotným zpracováním zadali," řekla ředitelka CzechTourismu Monika Palatková.

Kampaň vznikla pro Českou republiku a Slovensko a následně se bude prezentovat v zahraničí. Více informací je na www.spolecnestoleti.cz.

Suma přibližně 400 milionů korun, kterou plánuje stát utratit za akce spojené s oslavami letošních osmičkových výročí, se měnit nebude. Ve středu do řekl státní tajemník ministerstva kultury Zdeněk Novák, který je pověřen dohledem nad financováním akcí. Rozpočet schválila vláda Bohuslava Sobotky loni 10. května. Tehdejší ministr financí a dnešní premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) před týdnem uvedl, že některé akce v rámci oslav se mu zdají být nadhodnocené a po Novákovi chtěl určit, které akce není třeba financovat.

Související

česká národní banka

Oslavy sta let koruny byly zahájeny na Pražském hradě

Slavnostním večerem dnes Česká národní banka (ČNB) zahájila oslavy 100. výročí vzniku československé a české koruny. Před stovkami hostů, mezi kterými byli prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO), byly ve Španělském sále Pražského hradu pokřtěny nová kniha o historii koruny, replika unikátní 130 kilogramů vážící zlaté mince a pamětní stokorunová bankovka.
Národní divadlo v Praze

Legionáři inspirovali i umělce. Výstava v Národním divadle uzavře oslavy 100. výročí ČSR

Oslavy loňského stého výročí založení Československa uzavírá Národní divadlo výstavou výtvarných děl spojených s československými legiemi. Dnes zahájená výstava v kavárně budovy Nové scény potrvá do konce února a nabízí například pohlednice vydávané pro československé vojáky v Rusku či schémata vývoje československých stejnokrojů v Rusku v letech 1914 až 1920. Výstavu připravilo divadlo v souvislosti s uvedením inscenace Plukovník Švec a ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze.

Více souvisejících

100. výročí vzniku Československa Národní muzeum CzechTourism Česká republika historie

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 5 hodinami

před 12 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

Zemědělci chystají další masivní protesty. Chtějí ucpat Prahu ještě tento měsíc

Zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších nevládních zemědělských organizací se dnes ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku dohodli na dalších zemědělských protestech, které se uskuteční 22. května v Praze.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy