Smršť trestních oznámení: Kvůli "neslušné" hře v Brně jich padlo už pět, další přibudou

Brno - Kvůli divadelní hře "Naše násilí a vaše násilí", v které si herečka vytahuje z přirození českou vlajku a Ježíš znásilňuje muslimku, bylo podáno již pět trestních oznámení. Čtyři se týkají údajné neslušnosti hry, jedno bylo podáno na radikály.

Představení v Brně minulý víkend přerušili nejvýrazněji pravicoví radikálové z hnutí Slušní lidé.

Městské státní zastupitelství v Brně eviduje trestní oznámení tohoto hnutí a dalších tří subjektů, všechny zaměřené na "neslušnost" hry a proti hře jako takové. Předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica už dříve uvedl, že jejich trestní oznámení směřuje proti řediteli Národního divadla v Brně Martinu Glaserovi, chorvatskému režisérovi hry Oliveru Frljičovi a hercům. Kromě zneuctění vlajky, jež bylo podle hnutí evidentní, jde i o posouzení vystoupení umělců z hlediska možného trestného činu hanobení víry.

Výjimkou v trestních oznámeních, jež v této souvislosti městské státní zastupitelství eviduje, je podání senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ), která ho směřovala vůči jednání aktivistů. Podle ní existuje podezření, že naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví.

Ředitel brněnského Národního divadla Martin Glaser uvedl, že policie si v souvislosti s hrou vyžádala záznamy, jež měli k dispozici. "Nějaké vysvětlení jsem podával dávno před představením. Od té doby žádné osobní setkání, ani žádná reakce na výhrůžný e-mail, který jsme policii oficiálně předali," řekl ČTK Glaser.

Trestní oznámení lze podat například i na Nejvyšší státní zastupitelství, které je postupuje dál. Některá eviduje i policie. Jejich přesnější počet bude proto znám do konce týdne.

Trestní oznámení v souvislosti s hrou podal například i právník Zdeněk Koudelka, a to na ředitele brněnského Národního divadla Martina Glasera a brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Další oznámení podal pro znevážení státního symbolu.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
Don Quijote (foto: Ivo Dvořák)

Recenze: Brněnský Don Quijote se obešel bez hlavních postav příběhu

RECENZE - Poslední premiéra v divadle Husa na provázku má jednoznačný název: Don Quijote. Ovšem pod dílo jsou podepsáni tři autoři: Cervantes (autor známého románu) , Mikulášek (režisér inscenace) a Sládeček (dramaturg). Tak co vlastně režisér a dramaturg se známým Cervantesovým dílem udělali? Přiznávám, do hlediště jsem sedal trochu s obavami.

Více souvisejících

Divadlo Husa na provázku Slušní lidé (aktivisté) Národní divadlo Brno Brno

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy