Demolice lávky v Nymburku: Do Labe spadla rychleji, než se očekávalo

Nymburk - Stavbaři dnes zdemolovali lávku přes Labe v Nymburku. Původně firma předpokládala, že bude potřeba přestřihnout asi polovinu ocelových lan, nakonec stačila jen čtvrtina. .

Demoliční práce začaly dnes krátce po 8:30. Jen několik minut před pádem lávky do řeky udělal vedoucí stavby prvotní průzkum nosných lan. Lana jsou podle něj silně oslabena korozí, což se následně projevilo samotným pádem konstrukce do vody.

"Kdyby byla zdravá, tak jsme v tom místě měli přerušit 60 procent těch lan tak, aby to zkolabovalo. A stačilo jich přerušit 25 (procent) a navíc to bylo v místě, u nějž se nepředpokládalo, že bude napadeno nějak výrazně. Tak to svědčí o tom, že ten stav byl opravdu vážný a že bylo na místě neriskovat a opravdu tam už nikoho nepouštět po tom, co se zjistilo při zkoumání lávky v Troji," řekl ČTK místostarosta Jan Ritter (Nymburští demokraté).

Demolice by měla být definitivně hotova do 12. srpna. Lávku město uzavřelo kvůli špatnému stavu loni v prosinci, v červnu plavební správa zastavila s okamžitou platností provoz lodí na Labi pod lávkou.

Související

bourání lávky v Nymburce (srpen 2018)

OBRAZEM: Nebezpečnou lávku vytáhly tanky z Labe v Nymburce po devíti hodinách

Nymburk - Zbouraná lávka přes Labe v Nymburce je z vody pryč, konstrukci dnes z vody vytáhly během zhruba devíti hodin speciální hasičské tanky. Stavební firma shodila lávku do řeky už v pátek. Město nechalo přemostění pro chodce zbourat, protože hrozilo, že se zřítí. Nymburská lávka byla stejné konstrukce jako ta v Praze-Troji, která se samovolně zřítila loni v prosinci. V Praze tehdy byli zraněni čtyři lidé. Nymburk už podniká kroky ke stavbě nové lávky, stát by mohla v roce 2020.

Více souvisejících

bourání lávky v Nymburce (srpen 2018) Labe řeky nymburk

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy