Rovnost pohlaví? Muži mohou v Česku získat titul Genderman, uděluje se podruhé

Muži, kteří podporují a prosazují rovné šance pro obě pohlaví, mohou i letos získat titul Genderman roku. Uděluje se podruhé. Soutěž vyhlásila Otevřená společnost. Kandidáty na ocenění je možné nominovat do konce října. ČTK o tom informovali pořadatelé.

Podle výroční zprávy Světového ekonomického fóra o rovnosti za rok 2017 skončilo Česko v žebříčku na 88. příčce ze 144. V zajištění rovného přístupu mužů a žen ke vzdělávání a zdravotní péči bylo sice mezi státy světa první, propadlo se ale kvůli nízkému zastoupení žen v politice a ve vedení firem i propasti ve výdělcích žen a mužů. V roce 2006 České republice připadla 56. pozice ze 115. Získala tehdy celkem 67,1 bodu ze sta, do loňska se za jedenáct let dokázala zlepšit jen o 1,7 bodu.

"Cílem soutěže je zviditelnit a podporovat muže, kteří veřejně odmítají sexismus a sami přemýšlejí, co by muži mohli, měli, musí učinit, aby ženy a muži v ČR měli stejnou startovní čáru," uvedli pořadatelé.

Podle manažera Programu prosazování genderové rovnosti z Otevřené společnosti Tomáše Pavlase je takový přístup zvlášť u vlivných českých mužů výjimečný. "Naopak jsme často svědky bagatelizace problému nerovnosti, ať už se týká odměňování, zastoupení v rozhodovacích pozicích. V poslední době je zlehčováno dokonce i násilí," podotkl Pavlas. Poukázal na debaty kolem kampaně MeeToo či kolem ratifikace Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách.

Kandidáty na ocenění je možné navrhnout do konce října za jejich letošní výrok na veřejnosti, v médiích, na blogu či na sociálních sítích. Na webu www.genderman.cz jsou podmínky soutěže i soutěžní formulář. Poslat je možné víc nominací. O vítězích rozhodne porota zástupců a zástupkyň neziskových organizací i akademických a jiných institucí. Vyhlášení oceněných se uskuteční 28. listopadu v Praze.

Česká akce vychází ze zahraniční kampaně HeForShe (On pro ni). S ní přišla skupina OSN pro genderovou rovnost (UN Women). Loni titul v prvním českém ročníku soutěže získali instruktor kurzů sebeobrany Pavel Houdek, komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk a sociolog Petr Gibas.

Související

Nejvyšší kontrolní úřad

NKÚ: Peníze určené na tzv. genderové audity stát nevyužil účelně

Dotace ze státního rozpočtu a Evropské unie, které v letech 2014 až 2021 směřovaly na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce, svému účelu příliš neposloužily. Oznámil to dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval peníze vynaložené na takzvané genderové audity. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) podle něj nesledovalo skutečný přínos dotací. 
Ilustrační fotografie. Komentář

Kdyby ženy a muži brali stejně, pomohlo by to nejen české ekonomice

Překonání rozdílu ve mzdách mezi muži a ženami by zvýšilo globální hrubý domácí produkt (HDP) zhruba o sedm procent, konstatuje zpráva vydaná ČTK, která cituje závěry studie společnosti Moody's Analytics. Aby bylo jasno, o čem je řeč: Existoval-li by nulový rozdíl mezi příjmy žen a mužů na stejných pozicích v zaměstnání, pak by mohl být světový HDP prý až o sedm bilionů dolarů (v přepočtu na koruny zhruba 155 bilionů) vyšší. Moody's Analytics ale upozorňuje, že při aktuálním tempu vyrovnávání rozdílů mezi ženami a muži potrvá minimálně 132 let, než se čísla srovnají. A i když svět dobře ví, v čem je zakopaný pes, nedaří se tyhle příkopy stále zasypat. 

Více souvisejících

genderová rovnost Muži ženy

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

5 důvodů, proč jít k evropským volbám, aneb výzva k obraně našich hodnot

Milí přátelé, vím, že evropské volby lidi v téhle zemi moc nezajímají. V roce 2019 k nim přišlo jen 28 % voličů, v roce 2014 dokonce jen 18 %. Je to zvláštní paradox, když tu lidi mluví o diktátu Bruselu, a zároveň se ani nedonutí zvednout a jít volit. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy