Hlavní příčina tragédie ve Studénce? Znalci se u soudu nedokázali shodnout

Soudní znalci se stále neshodli, co bylo hlavní příčinou železničního neštěstí ve Studénce z roku 2008, kde se zřítil most na koleje a narazil do něj rychlík. Podle jednoho znalce selhala podpůrná konstrukce, jež opravovaný most držela. Druhý tvrdí, že příčinou byla manipulace s mostem a stavební činnost. Dnes to znalci zopakovali u Okresního soudu v Novém Jičíně, který kauzu projednává podruhé. Poprvé všechny obžalované osvobodil. Havárie ze srpna 2008 si vyžádala životy osmi lidí. Proces bude pokračovat 29. až 31. května.

Tomáš Rotter z ČVUT, který vypracoval posudek pro policii, vidí příčinu pádu mostu hlavně v manipulaci s mostem samotným. "Pochybení byla celá řada od záměru rekonstrukce až do pádu. Kdyby tam fungoval dozor projektanta, tak mohl zastavit činnost, protože by zjistil, že se neprovádí podle projektu, zrovna tak dozor investora," uvedl Rotter.

Podle něj hraje roli i etika znalce. "Znalec, jestliže je objednán obžalovanou stranou, tak se pochopitelně snaží hledat chyby na straně druhé. My jsme dělali posudek pro policii, takže my jsme nefandili ani jedné ani druhé straně," řekl.

Stejnou příčinu pádu určila i znalkyně Miloslava Pošvářová. Dnes před soudem svůj posudek doplnila. Vycházela z fotografií, které se před časem ve spise nově objevily. Podle ní se těsně před pádem mostu nestandardně manipulovalo s konstrukcí mostu, který byl údajně podepírán jinde, než měl.

Nesouhlasí Milan Holický z Kloknerova ústavu, který pracoval na objednávku stavební společnosti Bögl a Krýsl. "Nemohu to přijmout. Toto je spekulace," řekl. Podle něj selhala především podpůrná konstrukce držící opravovaný most. Vinou jejího zborcení se most zřítil.

Vyplynulo to z dnešní konfrontace soudních znalců, kteří se před soudem navzájem vyjadřovali ke svým závěrům. Doplnění výpovědi znalců nařídil Krajský soud v Ostravě, když loni v září původní zprošťující rozsudek zrušil a nařídil nové projednání případu. "Rozsudek byl zrušen, bylo nařízeno krajským soudem, abychom znovu vyslechli znalce, aby se mohli navzájem vyjádřit k závěrům znaleckých posudků," řekl už dříve soudce Jaromír Pšenica.

Nehoda se stala 8. srpna 2008. Na železniční trať ve Studénce spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuli dva muži a čtyři ženy, dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo 95 cestujících, devět těžce. Někteří mají následky.

Státní zástupce obžaloval deset lidí z obecného ohrožení. Byli mezi nimi manažeři, pracovníci stavebních firem, živnostník či jeden úředník. Novojičínský okresní soud ale zprostil viny všech deset obžalovaných, protože se podle něj nepodařilo prokázat, že za pád mostu mohli právě oni. Státní zástupce se odvolal. Krajský soud v Ostravě projednal odvolání loni v září. Původní rozsudek zrušil, a proto se věc vrátila do Nového Jičína.

Související

Železniční nehoda ve Studénce se udála 8. srpna 2008 v 10:30 hodin. Mezinárodní vlak EC 108 Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravovaného silničního mostu, která se několik sekund před tím zřítila na železniční trať. Zemřelo 8 lidí (5 žen a 3 muži), asi 95 dalších bylo zraněno. Úmrtí osmé oběti bylo oznámeno v médiích 30. září 2008.

NS přezkoumá verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku

Verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku přezkoumá Nejvyšší soud. Dva z pěti potrestaných manažerů stavebních firem už podali dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud. Dovolání přijímá Okresní soud v Novém Jičíně, který je následně spolu se spisem předá nejvyšší instanci do Brna.

Více souvisejících

Vlaková havárie /Studénka 8. srpna 2008 v 10:30 hodin/ soudy Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

ICC chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy