Policie chce poslat před soud Peltu s Janstou

Policie podle webu Seznam Zprávy ukončila vyšetřování kauzy rozdělování dotací do sportu. Navrhla státnímu zástupci, ať podá obžalobu k soudu na pět lidí, mimo jiné na bývalého předsedu Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu. Zároveň chce policie obžalovat dvě právnické osoby, právě FAČR a ČUS.

"Policejní orgán Police ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu, skončil vyšetřování a předložil spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby," řekl Seznamu žalobce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje. Trčka by měl nyní rozhodnout, zda podá žalobu k soudu.

"S tímto scénářem jsme počítali. Jsme připraveni prokázat svoji nevinu, policii jsem navrhl trestní stíhání zastavit. Nashromážděné důkazy totiž jasně ukazují, že rozdělování peněz na MŠMT v rámci střešních organizací bylo bez patřičných pravidel a Česká unie sportu na to pouze a legitimně upozornila," uvedl v tiskové zprávě předseda ČUS Miroslav Jansta.

Vedle Pelty s Janstou policie stíhala bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, někdejšího vysokého úředníka ministerstva školství Zdeňka Břízu a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče.

Obviněným v kauze údajné manipulace při rozdělování peněz z dotačního programu ministerstva školství na činnost sportovních organizací klade za vinu zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

FAČR vyhlásila soutěž na využití areálu na Strahově. Může vzniknout nový stadion

Buď tréninkové centrum, nebo nový stadion, klidně konečně ten národní. To všechno může být výsledek mezinárodní soutěže vyhlášené Fotbalovou asociací ČR (FAČR) na sportovní využití chátrajícího areálu na Strahově se stadionem Evžena Rošického. Na něm ještě před dvěma lety mimo jiné trénovala česká reprezentace, protože je ale od loňského roku nevyužíván, v současnosti se nachází v havarijním stavu.
Fotbal, ilustrační fotografie,

Po zvolení nového trenéra národního týmu skončila Sportovní rada v čele s Vladimírem Šmicerem

Jen krátce po oznámení Fotbalové asociace ČR (FAČR), že se novým trenérem reprezentace stává Ivan Hašek, přišla ze Strahova nečekaná zpráva o konci celého poradního orgánu zvaného Sportovní rada, v jehož čele stál bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. Zprávu o jeho rezignaci vzal asociační výkonný výbor na vědomí a bude se celou záležitostí zabývat na svém dalším zasedání. Samotná Sportovní rada FAČR pak přišla s vysvětlením, proč se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla. Tím nejhlavnějším důvodem byly neshody s vedením českého fotbalu.

Více souvisejících

FAČR Miroslav Jansta Miroslav Pelta

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy