V zákoně je díra: Ve vteřině přijdete o střechu nad hlavou!

Praha - Jediný zápis v katastru nemovitostí vás může připravit o střechu nad hlavou, falešných převodů majetku přibývá. A nový zákon to podvodníkům ještě usnadní, odborník hovoří o legalizaci krádeží.

Jedna a půl miliardy korun. Takové výše loni dosáhla hodnota ukradených nemovitostí, k nimž podvodníci přišli administrativní kličkou. Jak to funguje? Přijdou jednoduše na katastrální úřad s falešnými podklady a s vaším padělaným podpisem. Úřad zápis změní, ani vás o tom nemá povinnost informovat (takže to neudělá), zloděj vaši nemovitost urychleně prodá další osobě a zmizí s penězi. Zůstanou po něm dva napálení majitelé a jedna nemovitost, na niž máte nárok oba. Kupce totiž chrání ustanovení o "dobré víře" – on také nevěděl, že se stal obětí podvodu a sám nepodváděl.

A s nástupem nového občanského zákoníku, jehož účinnost připadá na leden 2014, se situace ještě zhorší. Dosud měl zápis v katastru informační funkci, nový zákon ale dává zápisu váhu přiznání majetkového práva. Krátce řečeno: kdo je v rejstříku zapsán jako majitel, tomu dům či pozemek patří. A tečka. Podle předsedy Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD) Tomislava Šimečka jde o legalizaci krádeží zákonem. Příslušné pasáže občanského zákoníku by podle něj měly mít odloženou účinnost, dokud se situaci nepodaří uspokojivě vyřešit.

"Musí být vytvořeny podmínky pro pořádnou a důkladnou kontrolu podkladů pro zápis o převodu nemovitosti – patřičné pasáže zákona by tedy měly mít odloženu účinnost. Katastrální úřad není ochoten podklady důkladně kontrolovat, není schopen rozlišit, zda se jedná o padělek, nebo ne. Stalo se už také několikrát, že problém neodhalil ani notář, potvrdil pravost podpisů a všechno se ukázalo jako falešné. Nesmí se stát, aby zákon stál tak, že dojde k falešným převodům, zákon tomu musí zabránit. Ale vláda se tváří, že znění občanského zákoníku je úplně v pořádku, a ukradení majetku je vlastně posvěceno zákonem," uvedl Šimeček pro TN.cz.

Nešťastného zákonného ustanovení si je vědoma i vláda, v polovině února prošel sněmovnou v prvním čtení návrh nového katastrálního zákona, který má mezeru napravit. Jenomže podle Tomislava Šimečka neřeší vůbec nic. V zásadě chce návrh dvojí: zpřísnění kontroly zápisů a povinnost úřadu informovat vlastníky, když chce někdo jejich nemovitost přepsat. Jenomže zákon počítá s tím, že tuto informaci pošle jedině do datové schránky a nikam jinam.

OSMD se snaží o podobě zákona vyjednávat. "Jednali jsme s předsedou Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Karlem Večeřem a nepodařilo se najít žádnou smysluplnou dohodu. Jediné, k čemu byl ochotný, bylo poslat před provedením zápisu vlastníkovi upozornění do datové schránky, aby mohl rychle konat. Jenomže datovou schránku má půl procenta lidí," upozornil předseda sdružení.

Zákon teď leží ve dvou sněmovních výborech, kam bude OSMD docházet na projednání. Na stejný problém jako Šimeček poukazovali už poslanci Michal Doktor (dříve ODS, dnes nezařazený) a Ivan Ohlídal (ČSSD). Vlastníci podle nich musejí být informováni jiným způsobem, ideálně takovým, jaký si sami zvolí – ať už chtějí e-mail nebo SMS.

Jenomže podle předsedy Šimečka se dají zfalšovat i případné adresy. Řešení zatím hledá. "Nevím ještě přesně, jak to ošetřit, teď jednáme o variantě spolupráce s policií," naznačil.

A poslanec Ohlídal zmínil i druhé závadné ustanovení. Nový katastrální zákon totiž nepřipouští opravný prostředek proti rozhodnutím, kterým se zápis povolí. Když se neozvete do měsíce, případně do tří let, když prokážete, že jste nebyli řádně informováni, zápis je definitivně a nezvratně platný.

"Jelikož se rozhodnutí katastrálního úřadu týká vlastnického práva, které je základním právem zaručeným Listinou, je nezbytné připustit i soudní přezkum rozhodnutí," myslí si Ohlídal. Jelikož řádnou informací je míněno zaslání do datové schránky, může se snadno stát, že za tři roky zjistíte, že nebydlíte. Jednoduše proto, že žádnou datovou schránku nevlastníte a současné znění zákona nenařizuje úřadu, aby vás informoval jinak.

V tuto chvíli se oběti krádeží nemovitostí mohou obrátit na soud, ale nápravy se stejně domáhají velmi těžko. "Než ten soud doběhne, a to jsou i čtyři roky, vlastníci nemohou s nemovitostí nakládat. Ten podvodník jim znemožní zacházení s majetkem, nemohou například ručit za hypotéku, rekonstruovat," popsal předseda Šimeček.

Doplnil analogii z Itálie, kde platí, že majetkové právo zakládá právě zápis v katastru nemovitostí. "Ale nikdy ho nemůže provést vlastník, vždycky to musí být prostřednictvím notáře a ten také za všechno ručí v plné výši. To je ovšem taky špatné řešení, protože za každý zápis o převodu nemovitosti si notář bere pět až deset procent z ceny nemovitosti, a to se hrozně prodraží. Je lepší jiný způsob, ten teď budeme hledat," dodal.

Prozatím bohužel platí, že pokud chcete mít jistotu, že vám váš majetek pořád patří, měli byste občas do katastru nemovitostí nahlédnout. Sám od sebe vás nikdo informovat nebude.

Související

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023) Komentář

Nejhorší masová vražda v dějinách ČR bude mít dohru. Přístup k dezinformacím se úplně změní

Čtvrteční tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze může v české společnosti řadu věcí změnit, nemusí ale změnit vůbec nic. Masový vrah, chcete-li terorista, sebral život čtrnácti nevinným lidem, většinou vysokoškolským studentům či pedagogům. Prakticky okamžitě se vyrojily „zaručené zprávy“ o tom, že šlo o ukrajinského studenta, nebo že vláda maskuje své vlastní nekalé jednání. 
Peníze, ilustrační fotografie. Komentář

V Česku jsou zastánci práva na platbu hotovostí. Co (ne)patří do Ústavy?

Možná, že patříte také k tzv. „tvrdým“ zastáncům toho, aby v základní listině České republiky, tedy Ústavě, byla zakotvena třeba nejen ochrana vody, ale i povinnost obchodníků přijímat hotovost. Ani jedno, dle mého názoru, do Ústavy nepatří. Tahle témata totiž přece vůbec nesouvisejí s pravidly výkonu stání moci, ani se zaručením základních lidských práv. Požadavek prosazovat podobné záležitosti do Ústavy spíše připomíná honbu za levnými politickými body a čirý populismus.

Více souvisejících

zákony Katastrální úřad krimi

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Biden poprvé prohlásil, že bude debatovat s Trumpem. Termíny už jsou známé

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy