Nové detaily razie: Co se našlo u Janouška? Opravdu milenecký trojúhelník?

Praha - Dnes už bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda policii přiznal sledování manželky premiéra, obvinění týkající se dvou pracovníků úřadu vlády ale odmítá. ČTK to řekl jeho advokát Jiří Matzner. Důvodem akce prý byla bezpečnost státu a výsledek předal šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové.

Ostravský soud původně zadrženého Kovandu v sobotu propustil na svobodu, protože se doznal k činům z obžaloby týkající se zneužití pravomoci úřední osoby. Podle policie se podílel na nelegálním sledování, které si objednala Nagyová. Nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase (ODS) soud poslal do vazby.

Obvinění podle Matznera zmiňuje dva skutky - jeden se vztahuje k Nečasově manželce Radce, druhý k řidiči a pracovnici úřadu vlády. "K paní Nečasové skutečně uvádí, že ano, my jsme realizovali, ve vztahu k těm ostatním jsme nerealizovali," řekl právník.

Jako důvod sledování Nečasové uvedl před policií a při vazebním jednání bezpečnost a obranu státu. Okolnosti zadání sledování a přesný důvod ohrožení advokát nechtěl komentovat, protože je to předmětem vyšetřování. Kovanda výsledky akce prý předal Nagyové. "Nijak to nezkoumal, předpokládám, že výsledek asi znal, ale pokud vím, tak nebyl žádný jeho zájem dál se o to nějak zajímat," dodal Matzner.

Právník podle svých slov zatím neví, co bylo obsahem materiálu ze sledování. Nedokáže také říct, jestli se nebezpečí potvrdilo. "To není obsahem dosavadního spisu," upřesnil. "Jakkoliv dneska média říkají, že to byl nějaký milenecký trojúhelník, rozhodně v tom (Kovanda) žádný milenecký příběh neviděl, ani o něm nevěděl," dodal Matzner.

Advokát Nagyové Eduard Bruna ČTK řekl, že klientka se obrátila s prosbou o pomoc na své známé, když se k ní dostaly znepokojivé informace. Žádné sledování prý neorganizovala. Bruna již dříve řekl serveru Novinky.cz, že se údajně objevily informace týkající se možného vlivu sekty na Nečasovu ženu, přičemž se prý kolem ní pohybovali divní lidé a hrozil skandál.

Čtvrteční razie se dotkla i bankovních účtů a peněz. Část hotovosti, kterou policie během čtvrteční razie zajistila, zná majitele, píše dnes portál Lidovky.cz. Janouškův obhájce Vít Široký serveru prozradil podrobnosti o tom, jak detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovali v Janouškově kanceláři v galerii Myšák a v jeho vile na Praze 4.

Široký, který se nakrátko zdržoval na obou místech, uvedl, že detektivové Janouškovi zabavili necelý milion korun. Do půl milionu zajistili v jeho kanceláři, u něj doma pak asi 200 000. Na obou místech měl nechvalně známý lobbista i cizí měnu. Šlo o dolary a libry řádově ve stovkách.

Peníze jí vzali z kabelky

Další peníze vzali zasahující policisté Janouškově ženě Simoně. Přímo z kabelky, kterou měla u sebe. Šlo prý zhruba o částku 120 000 korun. Podle jeho slov jí detektivové brali hotovost, kterou měla na živobytí. "Vzali jí to přímo z kabelky, tak byla docela překvapená," popsal Široký.

"Mám k dispozici soupis věcí, co policie zabavila. V galerii Myšák to probíhalo někdy do jedné hodiny ráno, možná až do pěti. Poprosil jsem svého kolegu, který tam v tu chvíli byl se svým koncipientem, aby mi ten soupis pak poslal, až policie skončí. Na Praze 4 byl také kolega advokát. Prohlídka tam začala ve čtvrtek a skončila někdy v pátek ráno," citují Lidovky.cz obhájce.

Během čtvrteční razie, která se mimo jiné týkala i Komerční banky, zabavila policie až 150 milionů korun a k tomu desítky kilogramů zlata. Není ale jasné, komu patří. Advokát Široký prý o milionech ani zlatě v bezpečnostních schránkách nic neví. Má proto za to, že nejde o prostředky jeho klienta.

Janoušek teď pobývá v Chorvatsku, konkrétně by měl být v Zadaru, kde má luxusní vilu. Do Česka se teď nemá v plánu vracet. Advokát Široký nicméně tvrdí, že lobbista může v případě potřeby do druhého dne dorazit.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Roman Janoušek Milan Kovanda

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy