Kouzla se švestkami: Přinášíme jedinečné recepty a postupy

Praha - Sezóna švestek právě vrcholí a tak je na čase zavařit si domácí povidla nebo švestkové kompoty. V obchodě jsou totiž často šizené, navíc plné konzervantů. A k tomu jsou zavařeniny ze supermarketů předražené! Za kilo povidel zaplatíte 100 Kč i více, doma vás ale stejné množství přijde zhruba na 20 Kč. Ušetříte tak až 80 Kč! Navíc jsou naprosto bez chemie.

Pokud máte rádi povidla jako od babičky, tak si je jednoduše můžete uvařit doma. Řeči, že se u povidel musí stát až šest hodin a potom ještě můžete hrnec rovnou odepsat, jsou jenom pověry. Několik kilo povidel si můžete uvařit za dvě hodinky a to jen ze švestek a cukru. V povidlech vyráběných průmyslově může být až 16 přídavných látek.

A jak je možné, že na kilu povidel ušetříte až 80 korun? Stačí si jen koupit švestky přímo od sadaře nebo z volného prodeje na trhu. Tam se cena švestek pohybuje okolo 10 Kč za kilogram. A na kilo švestek potřebujete zhruba 400 gramů cukru, ten stojí zhruba 25 Kč za kilo.

A proč si povidla raději uvařit doma, než je koupit v obchodu? Protože často obsahují:

* švestkový polotovar (lekvar a sušené švestky)

* zahušťovadlo - E 1422 (kukuřičný škrob)

* regulátory kyselosti - E 330 (kyselina citrónová)

* barvivo - E 150a (karamel)

* konzervanty - E 202 (sorbát draselný), E 212 (benzoát sodný)

* pektin - želírující látka

* umělé aroma: vanilin, kořenící složky

* často i jablečnou dřeň, ovocné protlaky

Recept na babiččina staročeská povidla:

*1 kg švestek

*0,4 kg cukru

Postup: Švestky omyjte, osušte a odpeckujte. Nakrájejte nebo natrhejte na kusy do mísy a prosypte cukrem (krystal nebo krupice). Pečlivě švestky s cukrem promíchejte. Přiklopte pokličkou, ale nechte švestkám přístup vzduchu. Pokud nemáte dostatečně velkou pokličku, použijte alobal. Druhý den přelijte švestky do hrnce a zprudka vařte jednu hodinu, průběžně míchejte.

Druhou hodinu nechte povidla jen probublávat na mírném ohni, dokud nezkašovatí. Správnou konzistenci poznáte podle toho, že povidla ani netečou ani nejsou jako "malta". Poté přelijte povidla do naprosto čistých zavařovacích lahví (se závitem) a řádně utáhněte. Nechte je vychladnout víčkem dolů do druhého dne. Povidla vydrží zhruba rok.

Tipy jak na správná povidla:

* Správnou hustotu povidel poznáte podle toho, že když je naberete na lžíci a obrátíte, tak hned nespadnou, ale bude to trvat cca 1 - 2 vteřiny.

* Povidla se dají dochutit špetkou vanilky z lusků nebo skořicí.

* Pro dobré aroma horkou lahev před naplněním vypláchněte panákem rumu.

* Při probublávání druhou hodinu je třeba povidla občas zamíchat.

Švestkový kompot

Oblíbená pochoutka v zimních dnech, která se hodí k obědu nebo na zpracování klasické sladké omáčky klevela. Zavaření švestek není těžké a dokáže to každý. Navíc na každé sklenici můžete ušetřit až 30 Kč. Litrový kompot v obchodu stojí zhruba 50 Kč, pokud si zavaříte švestky doma a máte již nakoupené zavařovací sklenice, může vás litrový kompot přijít na 10 korun. Zavařovat se dá jak do klasických "zavařovaček" tak do lahví se závitem.

A jaký nálev?

Klasický recept se obejde bez konzervantů. Stačí jen voda a cukr. Na 1 litr vody přijde 0,4 kg cukru. Mnoho lidí dává jen 0,3 kg cukru. Diabetici mohou použít umělé sladidlo. Na jednu litrovou sklenici postačí zhruba 0,3 litru nálevu.

Samozřejmostí při zavařování jsou přísná pravidla:

* Zavařovací sklenice musí být vypláchnuty horkou vodou. Musí být naprosto čisté, vymyté sklenice položte dnem vzhůru na papírové utěrky.

* Švestky zaléváme horkým lákem.

* Nezavařujeme plesnivé nebo nahnilé plody, to by zplesnivěl celý kompot.

* Nálev zaléváme zhruba 1,5 až 2 cm od hrdla.

* Víčka (se závitem) řádně utáhneme nebo silou zatlačíme s uzavírací hlavou.

Kompoty zavařujeme v hrnci, troubě či mikrovlnné troubě po dobu 20 minut při teplotě 80 °C. Pokud jsou švestky tvrdší vaříme zhruba o 5 minut déle.

Babiččina omáčka klevela z nakládaných švestek s rumem

Klevela je omáčka z čerstvého nebo nakládaného ovoce, která se hodí jako příloha ke sladkým jídlům nebo se v ní namáčí sladké pečivo. Na přípravu klevely potřebujete:

* 1 Švestkový kompot (1 litr)

* 200 gramů cukru

* 1 kávová lžička vanilkového cukru

* 1/2 kávové lžičky skořice

Postup: Švestky s trochou sladkého nálevu z kompotu rozmačkáme v malém hrnci a zahříváme na mírném ohni, přidáme zbytek ingrediencí a vaříme, než začne klevela bublat. Můžeme rozmixovat nebo to nechat jen takto rozmačkané. Podáváme horké!

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Ovoce potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bidena by volilo více lidí než Trumpa. Průzkum naznačil, jak výsledek ovlivní soud

Úřadujícího amerického prezidenta Joea Bidena by aktuálně volilo 41 procent Američanů, přičemž podpora jeho vyzyvatele Donalda Trumpa nyní činí o dvě procenta méně. Vyplývá to z výsledků průzkumu Reuters/Ipsos. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy