Fuksa u výslechu: Oháněl se ústavou, stěžoval si na "oloupení"

Praha - Exposlanec za ODS Ivan Fuksa se dnes dostavil na policii vypovídat jako svědek v kauze údajných trafik pro něj a jeho někdejší kolegy Pavla Tluchoře a Marka Šnajdra. Na otázky vyšetřovatelů ale odmítl odpovídat a stejně jako Tluchoř v úterý dostal pokutu 20.000 korun. Fuksa se při tom odvolal na ústavu s tím, že poslanec má právo odepřít výpověď. Řekl to novinářům poté, co po hodině a půl odešel od výslechu.

Trojice bývalých poslanců původně čelila obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách, její trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud. Po změně jejich procesního postavení nyní policie musí muže vyslechnout znovu - tentokrát jako svědky, nikoliv obviněné.

"V podstatě bych odpovídal totéž, co jsem uváděl při podání vysvětlení v červnu a při výslechu v létě loňského roku," podotkl exposlanec při odchodu ze sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Na dotaz, zda vyšetřovatelé přišli s něčím novým, nebo opakovali stejné otázky jako loni, vysvětlil, že po jeho odmítnutí podat výpověď už se ho na nic neptali.

Policii prý upozornil na to, že podle usnesení Nejvyššího soudu měly všechny jeho kroky ohledně vzdání se mandátu spojitost s výkonem poslaneckého mandátu. "V souvislosti s tím jsem se odvolal na článek 28 Ústavy České republiky," uvedl. Tento článek říká, že poslanec i senátor má právo odepřít svědectví o skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem svého mandátu, a to i poté, kdy přestal být zákonodárcem.

Fuksa si policistům také postěžoval na to, že od nich nedostal zpátky všechny věci, které mu loni zabavili. "Byly mi zabaveny diáře počínaje rokem 1990. Nebyl mi vrácen diář z roku 1997, proto jsem vznesl dotaz, kde ten diář je, kdo s ním manipuluje a kdo využívá těchto mých osobních údajů," prohlásil. Dodal, že v této věci "podnikne právní kroky".

Trafiky - česká tradice?

Kriminalisté věří, že trojice exposlanců si nechala slíbit místa ve státních firmách za to, že přestala dělat problémy při schvalování vládního daňového balíčku.

V roce 2011 získal velmi prestižní místo – post velvyslance v USA – někdejší místopředseda ODS a exministr zemědělství Petr Gandalovič. Blízký Nečasův spojenec v ODS Alexandr Vondra opustil po prohraných senátních volbách na podzim loňského roku post ministra obrany. A o pár měsíců později, v únoru loňského roku, se stal členem dozorčí rady společnosti Český aeroholding, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí. Mimochodem, ve stejné společnosti získal funkci i Fuksa, informuje iHned.cz.

Psali jsme:
Rozzlobený Šnajdr u výslechu kvůli trafikám. Na některé otázky odmítl odpovědět Fuksa u výslechu: Oháněl se ústavou a odmítl vypovídat. Dostal pokutu
 

Funkci dostal za udržení loajality k Nečasově vládě třeba také tehdejší předseda Věcí veřejných Radek John. Poté, co přišel o post ministra vnitra, koalice ho v listopadu 2011 prosadila do pozice předsedy sněmovního bezpečnostního výboru. Což mimo jiné znamená asi třicet tisíc měsíčně navíc ve formě paušálních náhrad.

Pokud jde o ČSSD, stačí vzpomenout exministra obrany Jaroslava Tvrdíka, který se stal bez výběrového řízení šéfem ČSA.

To, že bývalé politiky za zisk „teplého místečka" pravděpodobně nikdo soudit nebude, neutiší debatu o tom, jestli je správné, že se náměstky ministra zemědělství stávají afrikanisté, v ČEZ sedí diplomat a na ambasádě učitel fyziky, uzavřel server iHned.cz.

Související

Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.
Petr Nečas

Trapas u soudu: V kauze poslaneckých trafik dorazil pouze jeden z 10 svědků

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský, lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák se omluvili z dnešního jednání pražského obvodního soudu, kde měli vystupovat jako svědci v kauze tzv. trafik pro poslance ODS a krácení daní u luxusních darů. Z deseti svědků dnes přišel jen někdejší předseda představenstva a člen dozorčí rady Severočeských dolů Ivan Lapin, který odmítl, že by nynější manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) dal jakýkoliv hodnotný dar.

Více souvisejících

Ivan Fuksa Petr Tluchoř

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy