Sedmikráska jako jarní detox: 5 originálních receptů

Praha - Sedmikráska není jen okrasou mnohých zahrad, ale je i zdraví prospěšná. Má v sobě vitamín C a pro jarní detox je naprosto ideální. Navíc je zcela zadarmo, když si ji natrháte v přírodě nebo na zahradě.

Sedmikráskové květy i listy můžete použít do salátů, můžete je upravit samostatně nebo s jinou listovou zeleninou podle vlastní chuti. Podívejte se sedmikráskový salát a další skvělé a zdravé recepty.

Sedmikráskový salát

Potřebujete: 200 g sedmikrásek (květy i listy), 150 gramů nastrouhané mrkve, 1 citrón, 2 lžíce olivového oleje, sůl

Květy a nasekané listy sedmikrásek smíchejte s nastrouhanou mrkví, přidejte šťávu z jednoho citrónu a olivový olej. Sůl přidejte podle chuti.

Sedmikrásková omáčka

Potřebujete: 100 květů sedmikrásek, 30 listů sedmikrásek, 1 pórek, jíška, olej, mléko, sůl

Na pánvi s olejem rozdělejte jíšku s nakrájeným pórkem. Směs pak rozřeďte mlékem, osolte a nakonec přidejte nakrájené listy a květy sedmikrásek.

Psali jsme:
Pampeliška čistí krev a hojí zánět: 5 receptů, které vás nastartují Mlsání na víkend: Udělejte si výborné domácí brambůrky
 

Sedmikráskové kapary

Potřebujete: 500 poupat sedmikrásek, 250 ml octa, 250 ml bílého vína, sůl

Poupata sedmikrásek omyjte a vařte 5 minut v nálevu z vína, octa a půl lžičky soli. Směs nalijte do skleniček a dejte vychladnout. Můžete však použít i nálev podle vlastní chuti.

Sedmikráskový sirup

Potřebujete: 500 květů sedmikrásky, 750 g krystalového cukru, 750 ml vody, 1 citrón

Spařte květy ve vroucí vodě a přidejte šťávu z citrónu. Směs zakryjte a nechte den odpočívat. Pak ji přeceďte, přidejte cukr a vařte, než směs zhoustne do podoby sirupu. Sirup je vhodný do čaje při potížích s dýchacími cestami.

Sedmikrásková omeleta

Potřebujete: Hrst květů sedmikrásek, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, sýr sůl, tuk na smažení

Vejce rozšleháte s mlékem, solí a moukou. Těsto nalijte na pánev a těsně před jeho ztuhnutím posypte nasekanými lístky.

Sedmikráska je v kuchyni univerzální přísadou. Můžete ji používat jako ozdobu na sladká i slaná jídla. Oživit jí můžete bramborový salát, nádivku nebo i obyčejný chléb s máslem.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Jaro Květiny

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy