Češi zakoupili na Sumatře kus deštného pralesa. Jde se na pytláky

Olomouc - Kus deštného pralesa na hranici národního parku na Sumatře se rozhodla zachránit skupina Čechů. Zakoupili tři desítky hektarů půdy se stromy, které by jinak lehly popelem. Po domluvě se správou parku zde založili také protipytlácké hlídky. Projekt Green Life se zaměřuje hlavně na ochranu kriticky ohrožených zvířat v čele s tygrem sumaterským. Cílem je zachránit v oblasti postupně až sto hektarů deštného pralesa.

První česká soukromá rezervace na Sumatře na hranicích s národním parkem Gunung Leuser začala vznikat v roce 2009. "Nejde o to, že by našich zatím 33 hektarů deštného pralesa mělo zachránit tento svět, ale je to velký příklad lidem, že soukromé vlastnictví dokáže zachraňovat i tak významné ekosystémy.

Chceme ukázat, že se můžeme tímto způsobem podílet a vykupovat tyto pozemky dříve, než je vykoupí společnosti, které je vykácí a vypálí a zneužijí například pro palmu olejnou," řekl dnes novinářům zakladatel sdružení Prales dětem Milan Jeglík.

Park Gunung Leuser je podle něj jeden z nejvýznamnějších národních parků jihovýchodní Asie, kde na ploše zhruba 8000 kilometrů čtverečních žijí kriticky ohrožená zvířata. Ochránci nedávno od správy národního parku získali licenci na ochranu přírody a založili zde protipytlácké hlídky. "Jde o první protipytláckou hlídku po 90 letech existence tohoto parku," podotkl Jeglík. Kvůli ochraně zvířat osadili v parku i fotopasti.

Sumatra se táhne od severozápadu k jihovýchodu. Ostrov je dlouhý 1790 km, zatímco jeho šířka je jen 435 km. Téměř uprostřed je ostrov rozdělen do dvou částí, rovníkem. Pohoří Barisan se táhne podél pobřeží Sumatry a dosahuje výšky 3805 metrů nad mořem. Hora Kerinchi je aktivní sopkou a nejvyšším vrcholem ostrova. Strait Malacca odděluje Malajský poloostrov od Sumatry.

Úžina Sunda prochází mezi ostrovy Jáva a Sumatra a pojí Jávské moře s Indickým oceánem. V úžině se nachází velké množství ostrůvků a na jednom z nich také leží známá činná indonéská sopka Krakatoa (indonésky Krakatau).

Sopečná činnost na Sumatře má za následek kromě devastace také vznik velmi úrodné půdy a krásné krajiny. Jednou z nejkrásnějších oblastí, vytvořenou sopečným výbuchem na Sumatře, je jezero Toba a regiony, které jej obklopují. Tato oblast se odlišuje od ostatních částí Sumatry a je bohatá na zásoby uhlí a zlata.

Přes Sumatru také prochází tzv. „Pacifický kruh ohně", který má tvar podkovy o délce 40.000 km. V této oblasti se vyskytuje velké množství zemětřesení a vulkanické činnosti na dně pacifického oceánu. Nachází se zde 75% (aktivních a spících) vulkánů na světě. Východní části Sumatry byly pokryty rozlehlými bažinami a pláněmi. Navzdory skutečnosti, že tato oblast není vhodná pro zemědělství, však významně přispívá do rozpočtu na ostrově, neboť na východní Sumatře jsou bohatá ložiska ropy a pěstují se zde palmy. Většina ostrova Sumatra byla dříve pokryta obrovským tropickým pralesem, informuje ostrovsumatra.cz.

Ekonomický vývoj ostrova však vedl k nelegální těžbě dřeva, v důsledku čehož došlo k zániku velkých lesních ploch pralesa. Bohužel v období po druhé světové válce bylo mnoho plantáží zničeno, a to včetně tropických pralesů vyskytujících se v chráněných oblastech.

Sumatra má také širokou škálu rostlinných a živočišných druhů, z nichž většina jsou endemity (vyskytující se pouze na Sumatře), mezi které patří i 17 místních druhů rostlin. Mezi nejznámější rostlinstvo ostrova patří Rafflesia, parazitující na kořenech a kmenech lián. Květ této rostliny dosahuje průměr až 1m a je tak největším květem v rostlinné říši. Dalším zajímavým druhem je Amorphophallus titanum, který dosahuje výšky kolem tří metrů. V tropických pralesích ostrova převládají borovice sumaterské.

Související

Následky výbuchu sopky Krakatoa a cunami v Indonésii

Výbuch sopky a obří cunami. Počet mrtvých v Indonésii jde do stovek, téměř tisíc zraněných

Nejméně 222 mrtvých si vyžádala mohutná vlna cunami v pobřežních oblastech u Sundského průlivu mezi indonéskými ostrovy Jáva a Sumatra. Oznámila to dnes indonéská agentura pro katastrofy. Zvýšila tak původní bilanci, která hovořila o 168 mrtvých. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že podle dosavadních informací nejsou mezi mrtvými žádní Češi. Podle nové bilance se při cunami zranilo 843 lidí, dalších 28 se pohřešuje. Bilance nemusí být konečná. Indonéské úřady také oznámily, že mezi oběťmi nejsou žádní cizinci a všichni mrtví jsou Indonésané.

Více souvisejících

sumatra Příroda češi

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy