Janota: Od 1.1. Češi pocítí, co znamená vyhnout se řeckému krachu

Praha - Ministr financí Eduard Janota plánuje ve státním rozpočtu pro příští rok oproti původnímu plánu ušetřit dalších 68 miliard korun, příjmy chce zvýšit o 28,5 mld. Kč, výdaje snížit o 39,5 mld. Kč. Janotův plán zveřejnil ve středu server iHNed.cz.

„Od prvního ledna příštího roku Češi naplno pocítí, co v praxi znamená vyhnout se řeckému krachu. Hospodářským novinám se podařilo získat dlouho očekávaný návrh ministra financí Eduarda Janoty, kterým chce snížit schodek veřejných financí pod 140 miliard,“ píše server iHNed.cz.

Padesátistránkový plán, se kterým Janota v pondělí seznámil poradu ekonomických ministrů, je asi nejtvrdším úsporným balíčkem v historii. Bude-li se příští kabinet těchto doporučení držet, dotknou se peněženky každého obyvatele České republiky.

Na vyšších daních plánuje Janota vybrat do státního rozpočtu 28,5 miliardy korun navíc. Výdaje naopak plánuje proti výhledu na rok 2011 snížit o 39,5 miliardy korun. Celkem tak hodlá uspořit v rozpočtu na příští rok 68 miliard korun. Jen tak totiž může Česko podle Janotovy zprávy o přípravě státního rozpočtu dodržet svůj slib Evropské unii a snížit schodek pod 4,8 procenta HDP.

„Je to standardní materiál, na jehož základě se budou v červenci stanovovat výdajové rámce jednotlivých rozpočtových kapitol,“ řekl v úterý Hospodářským novinám Janota.

Kvůli snížení schodku stávající ministr financí například chystá zvýšit nižší sazbu DPH z 10 na 12 procent, což zvýší ceny potravin nebo léků, plánuje víc zdanit nejbohatší lidi s příjmem nad 141 tisíc hrubého měsíčně a vyšší daně chystá i pro živnostníky.

„Na záplatování děravého rozpočtu se ale nakonec mají podílet úplně všichni. Janota totiž chce, aby stát snížil měsíční slevu na dani pro jednotlivce z dnešních 2070 na 1970 korun, což znamená, že by všichni platili o stovku měsíčně vyšší daň,“ upozorňuje iHNed.cz.

Dost tvrdé by ale měly být i výdajové škrty. Kvůli nim Janota například hodlá zmrazit důchody a platy ústavních činitelů, o pět miliard plánuje snížit rodičovský příspěvek a víc než dvě miliardy navrhuje ušetřit na státních příspěvcích zdravotně postiženým. Víc než deset miliard chce ovšem Janota údajně ušetřit i na provozu ministerstev a na stavbě silnic a dálnic či železnic.

Škrty budou nakonec kvůli špatnému vývoji letošního rozpočtu výraznější, než se čekalo. Ministerstvo financí totiž na základě základních makroekonomických ukazatelů z letošního dubna upravilo výhled příjmů a výdajů pro rozpočty na léta 2011 a 2012 a jeho úředníci došli k závěru, že by třeba v roce 2011 oproti původně plánovaným 187 miliardám narostl deficit o dalších 22 miliard korun.

Související

Eduard Janota

Lidé se rozloučí s Eduardem Janotou

Praha - Rodina, přátelé i spolupracovníci se v pátek v pražské svatovítské katedrále rozloučí s Eduardem Janotou. Ekonom a bývalý ministr financí zemřel minulý týden ve věku 59 let.

Více souvisejících

Eduard Janota státní rozpočet

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy