Boj s hazardem počesku: Hracích automatů navzdory zákonu přibylo

Praha - Česká pobočka Transparency International (TI) a sdružení Občané proti hazardu upozorňují na paradox. Po půl roce platnosti nového zákona o hazardu v ČR hracích automatů přibylo. Řada opatření prý ztrácí smysl, dokud neexistuje registr hráčů. Terčem kritiky TI se stala i společnost Sazka.

"V zákoně o hazardních hrách se proti původnímu návrhu neudržela hranice 15 až 30 automatů na hernu. Tím nastala situace, že v hernách, kde na to mají prostory, žádají provozovatelé o povolení pro další automaty. Ve městě, kde bylo v provozu třeba deset heren se 150 automaty, jsou nyní čtyři herny, ale je v nich 250 automatů," uvedl předseda Občanů proti hazardu Martin Svoboda.

Mluvčí ministerstva financí Filip Běhal ČTK sdělil, že povolení k provozu automatů skutečně přibylo. "Jedná se o dočasný efekt toho, že provozovatelé se v prosinci 2016 předzásobili povoleními, která jim MF podle tehdejšího zákona bylo povinno udělit. Tato povolení ve velkém rozsahu vyprší na přelomu let 2017 a 2018," uvedl. Počet automatů je nyní podle něj zhruba o 30.000 nižší než v roce 2011 a příští rok klesne přibližně o dalších 18.000. "Navíc počet provozoven vykazuje setrvalý pokles bez výkyvů a toto považujeme za klíčový a vysoce pozitivní trend," doplnil.

Dokud neexistuje registr hráčů. Zatím nebyla vypsána ani soutěž na jeho dodavatele. "Ministerstvo financí se našim výtkám o nevysoutěžení registru hráčů bránilo argumentem, že se zpoždění předem očekávalo. S tím se dá souhlasit, pokud by se jednalo o zdržení v řádu několika měsíců. Nyní jsme ale v situaci, kdy půjde o zpoždění minimálně dvou let," uvedl ředitel české TI David Ondráčka. Pokud by registr nefungoval, byla by to podle něj výhra hazardní lobby.

Podle obou organizací vykázala zlepšení situace v internetovém hazardu. Některé společnosti skončily, jiné nová pravidla dodržují. Výjimkou je prý Sazka. "Z našeho monitoringu vyplývá, že Sazka porušuje proces registrace nových hráčů. Tato společnost umožňuje novým klientům tzv. zjednodušenou registraci, kdy se totožnost ověřuje pouze na internetu. To vede k tomu, že si mohou hráči zakládat neomezené množství hráčských kont na smyšlené identity," uvedl Svoboda.

Sazka to popřela. "Zjednodušenou registraci zákazníků kurzových sázek jsme začali realizovat po schválení ze strany Finančně analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí. Před několika týdny ale příslušný útvar svoje stanovisko změnil, Sazka tedy vstoupila s FAÚ do intenzivního jednání a dohodla se na úpravě systému identifikace, který bude zaveden v nejbližší době. Registrace tedy byla a dosud je v souladu se stanovisky regulátora," řekl mluvčí Václav Friedmann. Odmítl i tvrzení, že lze zakládat mnoho hráčských účtů se smyšlenými identifikačními údaji. "Každá registrace je ihned ověřena v registru obyvatel ministerstva financí," dodal.

Související

Více souvisejících

Hrací automaty hazard Ministerstvo financí transparency international zákony Sazka

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy