ROZHOVOR | Československo se rozpadnout nemuselo. Žádný politik vlastní chybu nepřizná, říká historik

ROZHOVOR - Dnes uplynulo 25 let od rozdělení Československa. Pokud by k tomuto kroku nevedlo, určitě by se nám vedlo jinak. Jak, na to už nám nikdo neodpoví, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz historik Miroslav Vaněk, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

K rozdělení Československa došlo poměrně brzy po sametové revoluci. Je mezi těmito událostmi přímá souvislost? 

Ano bezesporu. V době vlády jedné strany a autoritativního režimu nebyl prostor národnostní otázky skutečně řešit, vše probíhalo především jen na úrovni proklamací a pouze po stranické linii. Národnostní otázky se proto, pro mnohé překvapivě rychle, vyvstaly hned po listopadu 1989. Někteří Slováci například prezidentu Havlovi vytýkali omezení zbrojního průmyslu na Slovensku, ke klidu nepřispěla ani tzv. pomlčková válka. Najednou tu byla otázka, kdo na koho doplácí atd. atd.

Čekal jste vy sám v roce 1989 a krátce po něm, že v nových poměrech nastanou problémy mezi Čechy a Slováky a že povedou až k rozpadu společného státu?

Musím se přiznat, že já sám osobně jsem podobný vývoj neočekával.

Rozpad Československa na dva samostatné se z dnešního pohledu jeví jako pochopitelný krok. Byl z hlediska dění mezi roky 1990 a 1992 skutečně nevyhnutelný? 

Vše dnes vidíme prizmatem pokojného rozchodu. Naopak jsme konfrontováni s válečnými hrůzami v bývalé Jugoslávie nebo komplikovaného rozpadu bývalého Sovětského svazu. Volby 5. – 6. června 1992 zřejmě jednoznačně rozhodly, resp. vítěz voleb na Slovensku – Hnutí za demokratické Slovensko vedené Vladimírem Mečiarem a Občanská strana vedená Václavem Klausem. 

Tehdejší český premiér Václav Klaus už v minulosti uvedl, že po volbách v roce 1992 se nic jiného než klidný rozchod ani dělat nedalo. Vnímáte to stejně?

Nevidím to stejně, vždy existuje více možností. Jde o ochotu hledat je. Rozumím, že politici byli relativně dlouhým jednáním po unaveni. Byli ale zvoleni, aby řešení hledali.

Kdy poprvé jste si uvědomil, že už není návratu a že se Československo rozpadne. Co bylo tímto bodem zlomu? 

Volby leccos pro mě osobně předznamenaly, ale věřil jsem, že se nějaké řešení pro společné soužití Čechů a Slováků najde. Definitivní konec pro mě nastal až na onen pro mě smutný Silvestra 31.12. 1992, resp. první minuty po půlnoci 1.1. 1993

Jaké další varianty byly v tu dobu vlastně na stole? 

Mluvilo se především o unii dvou států, konfederaci, kde by obě republiky měly úplnou svrchovanost, měly by vlastní emisní banky a daňovou politiku a byly by samostatnými subjekty mezinárodního práva.

Václav Klaus také uvedl, že nevypsání referenda o rozpadu Československa, kvůli kterému byl kritizován, nepovažuje za chybu. Jaké nálady tehdy ve společnosti panovaly? Rozhodli by lidé stejně jako politici?

Tak předně, nepamatuji si, že by jakýkoli politik, kdy přiznal vlastní chybu. Václav Klaus byl jednoznačně ovlivněn vlastním ekonomickým viděním světa, kterému podřídil ve svém politickém rozhodování mnohé. Slováci nebyli o neoliberální cestě jednoznačně přesvědčeni, podle českých neoliberálů by byli bývali brzdou nastoupené české ekonomické cesty…

Po volbách 1992 vítězná česká politická reprezentace o udržení společného státu se Slováky již tak neusilovala, chtěla především rychle rozhodnout. Referendum neproběhlo, což považuji za velkou chybu a selhání tehdejších politických elit. Podle našich historického bádání, ale i podle sociologických výzkumů veřejného mínění by k rozpadu/rozdělení státu, pokud by došlo k lidovému hlasování, nedošlo.

Myslíte si, že by se Čechům a Slovákům vedlo lépe, kdyby k rozdělení nedošlo?

Nevím, zda lépe. Určitě by se nám vedlo jinak. Jak, na to už nám nikdo neodpoví… Na jednu misku vah jedni pokládají nekončící diskuse o kompetence, na straně druhé stojí sama hodnota společného státu, resp. ve jménu této hodnoty podstoupení dalších jednání a vyjednávání. Hledání kompromisu není výraz slabosti, ale mnohdy jde naopak o projev odvahy a státnické moudrosti, která nestojí na preferencích, a z pohledu historie na „krátkodobých vizích“. Přeci jen jsme žili ve společném státě téměř sedmdesát let, mnozí za společný stát položili život. 

Češi dnes, po tisíci letech, žijí ve svém státě úplně sami bez větších národnostních menšin. Myslím si, že je to na škodu nás všech, ztrácíme tím totiž schopnost žít s jinými, chybí nám tolerance k odlišnosti, naopak se jinakosti obáváme. Heslo zpět do Evropy nakonec došlo naplnění v každém ze států bývalého Československa zvlášť. Dnes jsme opět spolu v rámci širšího celku EU, ve kterém jsme si se Slováky nejblíže. To samozřejmě má svojí nezpochybnitelnou hodnotu.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Miroslav Vaněk (historik) Československo Vladimír Mečiar Václav Klaus

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy