ROZHOVOR | Mohou uprchlíci zničit evropskou civilizaci? Prozradil nám to bývalý český muslim

Rozhovor - Nakladatel, publicita a bývalý muslim Lukáš Lhoťan v rozhovoru pro EuroZprávy.cz popisuje, proč se stal muslimem a co ho nakonec vedlo k tomu, aby konvertoval zpět ke křesťanství. Zmínil se také o tom, že teroristi nejsou skutečnou hrozbou.

Patrně nejznámější český muslim, který konvertoval ke křesťanství. O islámu stále přednáší a na toto téma publikuje i články v českých médiích. Nakladatele, publicisty a blogera Lukáše Lhoťana jsme se ptali nejen na to, jestli je každý muslimský migrant terorista, ale také na to, zda islám někdy vůbec bude uznávat i jiná náboženství. 

Je o Vás známo, že jste konvertoval z islámu ke křesťanství. Proč jste vůbec začal býti muslimem?

Bylo by to na delší vysvětlováni, což dělám v přednáškách, které jsou dostupné na internetu, ale v 12 letech jsem zažil traumatizující zážitek, jenž mi zprotivil křesťanství, ale zároveň jsem dál věřil v Boha. Říkal jsem si, že musí být i jiné náboženství uznávající Ježíše Krista a z četby dobrodružných knih od Karla Maye jsem věděl o islámu, a tak jsem se začal o něj více zajímat a odešel mezi muslimy. Teprve při hlubším studiu kořenu islámu a jeho počátku jsem pochopil, že stát se muslimem byla velká chyba a zároveň jsem se prostřednictvím studia apokryfních evangelií dostal zpět ke křesťanství.

Dokážete na základě Vašich zkušeností s islámem posoudit, v čem je křesťanství pro Vás lepší?

Křesťanství vás vede ke zkoumání co je dobré a co špatné, vede vás k rozvíjení a vývoji, jak na osobní úrovní, tak na úrovní společenské. Zlepšuje svět, ale islám má jiné kořeny a jiné dogmata. Islám vše podřizuje absolutní poslušnosti Mohamedovi, který je zhmotněn a konzervován prostřednictvím Alláha v koránu a tzv. sunně (tradici Mohameda). Je to ideově a filozoficky mrtvé prostředí, kde se vše točí okolo Mohameda a jeho kultu. 

Jak vnímáte obecnou paniku kolem toho, že sem přijdou migranti teroristi?

Teroristi jsou menší část problému a ne tak podstatná. Větší problém je ta masa migrantů, kteří sice nejsou teroristé, ale nechtějí se stát námi Evropany a přijmout naší civilizaci. Ti sice nekladou bomby, ale jsou skutečnou hrozbou a skutečnými vrahy naši civilizace, ne teroristi. Těch je pár a dají se snadno zlikvidovat.

Kuvajtský duchovní Saalim bin Sad at-Taweel mluvil o tzv. defenzivním a ofenzivním džihádu. Opravdu je to tak v koránu definované?

Korán je složitý text, který je v praktické rovině nepochopitelný bez výkladu. Takže každý si může vykládat korán jak se mu zlíbí. V koránu jsou pouze obecné pokyny a ty jsou teprve rozvedeny v tzv. sunně, tedy tradici co Mohamed dělal a ano, Mohamed vedl války a zotročoval lidi a vybízel k tomu své následovníky ...

Jak může člověk typu tohoto typu cestovat po světě a přednášet, když se na internetu objevují nahrávky, kde obhajuje zabíjení?

Protože to, co káže v Kuvajtu, se nedá potrestat třeba v USA, ale zároveň se ze strany úřadů USA a Evropy nevěnuje pozornost monitorování takových to lidí a toho, co kážou. Tento monitoring dělá pouze pár neziskových organizací, hlavně z Izraele a USA, a ty nemají žádnou pravomoc tomu právně čelit. Podívejte se jen na situaci v naší ČR.

Já zde již několik let varuji před aktivitami a názory lidí jako je Vladimír Sáňka, Munneb Alrawi či Samer Shehadeh a čelil jsem za to zesměšňování a urážkám ze strany některých novinářů a státem placených "odborníků" z Orientálního ústavu a českých univerzit. Oni tyto lidi a jejich aktivity obhajovali a jejich nebezpečí bagatelizovali, a teď se potvrzuje, že jsem měl pravdu. Bohužel v mé práci mi nijak nepomáhá ani nikdo z politiků, například Okamura a pod., kteří si na boji proti islámu postavili politickou kariéru. A tak si zde v ČR do našich komunit muslimů mohou jezdit problémoví lidé a kázat radikální islám ...

Muslimský duchovní mluvil také o tom, že ženy a děti nejsou zabíjeni, ale jsou otroci. Odkazuje se přitom na korán. Je to pravda?

Ano. Je to součást islámského konceptu džihádu proti nevěřícím. Například v koránu se říká: "Proroku! Dovolili jsme ti (k sexu) manželky tvé, jimž jsi dal obvěnění, a ty, jichž zmocnila se tvá pravice (otrokyně, ženy získané v džihádu) z těch, které ti Bůh dal jako kořist." (Korán 33:50)

O letních prázdninách se v médiích řešila fotografie muslimské návštěvnice v pražském akvaparku oblečené v celotělových plavkách. Mají muslimské ženy možnost tyto plavky nosit i v muslimských zemích?

Samozřejmě.

Jsou nějaké další aktivity, které muslimské ženy dělat nesmějí?

Jistě, nemá být například sama s mužem, jenž není jejím manželem, synem či otcem. Každý směr islámu má vlastní odlišné omezení a pod.

Myslíte si, že islám jednou projde výraznou reformací, kdy bude uznávat i ostatní náboženství? 

To je otázka. Protože je to pro islám velmi složité a znamená to v praktické rovině popřít kult Mohameda, což je velmi těžké a obávám se, že skoro nereálné. Od smrti Mohameda se o to pokoušejí různí reformátoři, ale vždy skončili na okraji muslimského společenství s pár stoupenci.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Muslimové islám křesťanství Lukáš Lhoťan

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy