ROZHOVOR | Vyděračství odborů? Firma tu není pro zaměstnance, ale pro zisk, a Babiš tomu nepomáhá, míní předseda podnikatelů

ROZHOVOR - Odboráři přišli s návrhem, aby stát plošně snížil pracovní dobu ze současných 8,5, resp. osmi hodin na 7,5 hodiny, ovšem při zachování stejné mzdy. Proti tomu vystupuje řada odborníků v čele s Radomilem Bábkem, předsedou Podnikatelských odborů. Ten v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz popisuje nejen nesmyslnost tohoto nápadu, ale i skutečnou úlohu zaměstnavatelů a zaměstnanců na trhu, jakož i blížící se vážný ekonomický problém.

Odboráři přišli s návrhem na zkrácení pracovní doby na 7,5 hodiny, namísto stávajících osmi. Ohánějí se tím, že v zahraničí je to běžné, je ale na to podle Vás připravena Česká republika?

Nejprve musím říct, že už samotný návrh zkracovat pracovní dobu, ale platit za plnou, je úplně zcestný. Zkuste těm samým odborářům říct, že by měli jít do hospody a pít podměrečné pivo, že by měli platit celou porci jídla, ale dostat zmenšenou, nebo aby zaplatili 16 litrů benzínu, ale natankovali jen 15. To by křičeli a stěžovali by si, že je ti podnikatelé okrádají! Když ale oni chtějí okrádat podnikatele, je to bohulibý úmysl. A trapnou floskulí, že „v zahraničí je to běžné“ se vždy ohánějí ti, kteří nemají věcné argumenty.

Jak by v takovém případě probíhal například směnný provoz? V různých továrnách lidé dělají na tři směny po osmi hodinách, znamenalo by to, že by se museli zaměstnávat na chybějící práci noví lidé?

Pane redaktore, omlouvám se, že nedokážu v souvislosti s tím nesmyslem o zkracování pracovní doby uvažovat o takových technických finesách, jako je třeba směnný provoz. Samozřejmě, že by zkrácení pracovní doby přineslo některým firmám problémy. Podstatné však je, že o tom, jak dlouhá bude pracovní doba a jaký za ni bude plat, je věcí dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Spousta lidí, především žen, pracuje na zkrácený úvazek, ale že by za to měli brát stejný plat, jako za plný, to nikoho normálního nenapadne.

Odboráři požadují, aby došlo ke zkrácení pracovní doby, ale ne ke krácení peněz. Proč by ale měl zaměstnavatel zaměstnancům vyplácet stejné peníze za méně práce?

Samozřejmě, že by neměl. Odboráři se jen snaží vytvářet dojem, že zaměstnavatel je tady především pro zaměstnance a firmy podle odborářů nemají důležitější úkol než uspokojovat potřeby svých lidí. Pravý stav věcí je však jiný. Podnikání je činnost, jejímž cílem je tvorba zisku. Jen firma, která je zisková, může dobře platit zaměstnance a může také investovat do svého rozvoje, protože bez obojího brzy zkrachuje.

Česká republika momentálně trpí nedostatkem pracovní síly. Bylo by rozumné teď ještě více omezovat trh zkrácením pracovní doby? Nebylo by to naopak přilévání oleje do ohně?

Nedostatek lidí je dnes opravdu problémem většiny firem. Toho zneužívají bossové zaměstnaneckých odborů a vydírají firmy novými a novými požadavky. Krácení pracovní doby skutečně bývá spíše nástrojem v dobách vysoké nezaměstnanosti, a to často s podporou státu.

Jak se podle Vás bude situace vyvíjet dál? Je jasné, že nízká nezaměstnanost je dlouhodobě neudržitelná, pokud totiž nebudou mít zaměstnavatelé koho zaměstnávat, začnou krachovat a rušit podnikání…

Všechno nasvědčuje tomu, že se naše ekonomika přehřívá. Roste počet státních zaměstnanců, přidaná hodnota se tvoří z velké části mimo území ČR, rostou ceny, roste inflace, rostou náklady a především, rostou platy, aniž by rostl výkon. Stát se chlubí ekonomickými výsledky, které stojí na dotacích. Dotace pak čerpají velké firmy. V době ekonomické konjuktury stát rozdává investiční pobídky. Tento stav, jako celek, je dlouhodobě neudržitelný. Extrémně nízká míra nezaměstnanosti je vlastně jen symptomem tohoto stavu, je to jen nejviditelnější prvek.

Ve své nedávné tiskové zprávě jste uvedl, že požadujete, aby stát navrátil počet dnů dovolené zpět na čtyři týdny. Proč?

To je trochu jiný příběh. Zákonná doba dovolené na zotavenou činí 20 pracovních dnů a je na každém zaměstnavateli, zda tuto dobu prodlouží. To si můžou dovolit ziskové společnosti. Politici a úředníci si uzákonili pro státní zaměstnance 25 pracovních dnů dovolené, přesto, že stát je zadlužený a každý rok končí ve ztrátě. Jistě, pro politiky a úředníky je to jednoduché. Nemusí na to vydělat ani korunu. Vše zaplatí podnikatelé a jejich zaměstnanci ze svých daní a odvodů. Za peníze daňových poplatníků si politici a vysocí úředníci kupují loajalitu státních zaměstnanců a hlasy do voleb. Abych parafrázoval známý výrok feldkuráta Katze, to se jim to hoduje, když jim to platíme…  

A dovolte mi ještě jednu obecnou poznámku k dovoleným. Málokdo si uvědomuje, že placená dovolená znamená, že zaměstnanec pracuje 11 měsíců v roce, ale zaměstnavatel mu zaplatí všech 12. Když k tomu připočítáme nemocnost a nějaké volné dny, pak málokterý zaměstnanec pracuje více, než 10 až 10 a půl měsíců, ovšem za celoroční mzdu. Tak obrovský benefit musí být vyvážený pracovním výkonem s vysokou přidanou hodnotou, což velmi často není.

Jak obecně pohlížíte na tyto zaměstnanecké benefity? V dnešní době jsou totiž jedním z faktorů, na které lidé při hledání práce slyší, otázkou je, jestli je to tak správně…

Zaměstnanecké benefity jsou dobrý nástroj odměňování lidí. Ovšem měly by být poskytovány individuálně, výběrově, za takové profesní hodnoty, jako jsou spolehlivost, stabilita, loajalita, a především, za mimořádný výkon. Plošným přidělováním benefity, jako motivátor, zcela ztrácejí smysl.

Dnes je ovšem situace taková, jakou ji popisujete v otázce. Nelze se firmám divit, že se předhánějí, kdo nabídne zaměstnancům více, ani tomu, že se benefity staly spíše nárokem zaměstnanců. Taková je lidská přirozenost a v době, kdy je nedostatek lidí, se prostě zaměstnanci chovají tak, jak mohou. Pro chod firem a jejich zdraví to dobré není, ale je to danost doby.

Je podle Vás v tuto chvíli ideální doba, aby lidé, kteří uvažují o podnikání, rozjížděli vlastní byznys?

Jsem přesvědčen, že v demokratické a svobodné společnosti je každá doba vhodná pro zahájení podnikání. Ekonomické cykly na to mají jen omezený vliv. Pro podnikavé, odvážné a schopné lidi se vždy najde vhodná díra na trhu. Jediným, kdo opravdu může vytvořit „dobu“ nevhodnou pro rozjíždění vlastního byznysu, je stát. Pokud stát zvyšuje svou moc nad podnikáním, pokud narůstá regulace, je-li vše nutné registrovat, hlásit, o vše žádat, jsou-li zákony nepřehledné a daně a odvody vysoké, pak se do podnikání opravdu lidé nepohrnou.

Co tedy vlastně způsobuje největší problémy podnikatelům? Mají podnikatelé zastání u státu, nebo jim naopak spíše háže „klacky pod nohy“?

Největší problémy způsobuje podnikatelům stát. Vlastně jsem to popsal v odpovědi na předchozí otázku. V ČR se vracíme do socialismu. Stát chce o všem vědět a o všem rozhodovat. Extrémně narůstá množství zákazů, příkazů, hrozeb a sankcí. Za maličkosti, které soudný člověk vnímá, jako nicotné, hrozí podnikatelům a živnostníkům likvidační pokuty. Navíc, a to si nepodnikající veřejnost vůbec neuvědomuje, podnikatelé vykonávají obrovskou část práce za stát. Samozřejmě zadarmo, a ještě pod hrozbou sankcí, když nedodrží šibeniční lhůty. Je to takové moderní, nenápadné vazalství, takové novodobé nevolnictví.

Možná by stálo za to připomenout definici podnikání podle Živnostenského zákona: Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku. A já bych k tomu doplnil, že z podstaty musí být podnikání nezávislé na státu.

Jak se podle Vás změnila situace po posledních parlamentních volbách? Vidíte nějaké zlepšení ve vztahu státu k podnikatelským subjektům?

V minulé vládě byli Andrej Babiš a ČSSD rovnocennými partnery ve vyvíjeni tlaku na malé podnikatele. Společně zhoršovali podnikatelské prostředí, a co nevymyslel Andrej Babiš, vymyslela Michaela Marksová nebo jiný socialista.. Dnes vládne Andrej Babiš sám a nemůžeme od něj očekávat nic dobrého. Malé podnikání je pro něj překážkou a zbytečností. Sám čerpá obrovské prostředky z našich daní, a to prostřednictvím dotací, investičních pobídek, slev na dani a státních zakázek. Proč by se tedy mělo pod jeho vládou malým podnikatelům a živnostníkům žít lépe?

Právě pro takové situace, právě pro takový vývoj vznikla organizace, kterou vedu. Jmenuje se Podnikatelské odbory, což na první poslech či přečtení vypadá nelogicky. Je to ovšem jednoduché. Zaměstnanecké odbory hájí práva a zájmy zaměstnanců proti zaměstnavatelům. Podnikatelské odbory hájí práva a zájmy podnikatelů a živnostníků proti neoprávněným zásahům státu do podnikání a proti neoprávněným nárokům zaměstnaneckých odborů. Máme před sebou obrovskou porci práce.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Radomil Bábek Ekonomika zaměstnavatelé firmy Odbory

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy