Podle Jaroslava Tvrdíka bude CEFC v České republice brzy bez dluhů

Praha  - Čínský státní konglomerát CITIC Group zaplatí v řádu dní české bance J&T Bank 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč), které jí dluží CEFC China Energy. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to dnes řekl místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. Jeho informace v reakci, kterou poskytla ČTK, zpochybnila J&T Private Investments.

"Včerejším dnem považuji tu krizi (kolem dluhů CEFC Europe) pro česká aktiva za ukončenou. V úterý zaslal předseda představenstva společnosti CITIC Group naší financující instituci, společnosti J&T, závaznou bankovní garanci, že je připravený do pěti dnů uhradit částku kolem 450 milionů eur. Předpokládám, že J&T tohoto práva využije," řekl Tvrdík v rozhovoru.

J&T Private Investments potvrdila existenci dopisu od CITIC Group. "Informace o bankovní záruce nejsou pravdivé, závazek mlčenlivosti nám ale neumožňuje poskytnou bližší informace," sdělila firma. Podle ní je požadavek na důvěrnost dopisu součástí jeho textu, Tvrdík o něm přitom veřejně hovoří v médiích. "Tento krok oficiálního představitele CEFC Europe nás znepokojuje," doplnila J&T Private Investments. Uvedla také, že s akciemi CEFC Europe nadále není možné disponovat bez jejího vědomí.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Tvrdík dnes řekl, že o osudu šéfa celé skupiny CEFC Jie Ťien-minga nemá žádné informace.

CEFC za dluhy ručí mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií. Čínská státní CITIC Group nedávno získala v CEFC Europe podíl 49 procent. Vedení společnosti CITIC Group plánuje dokončit všechny dosavadní investice CEFC Europe v České republice a v plánu má začít i s novými projekty.

Banka J&T je součástí společnosti J&T Finance Group, ve které má CEFC podíl 9,9 procenta. Dřívější plány na zvýšení tohoto podílu na 50 procent byly kvůli finančním problémům CEFC zrušeny.

Související

Jaroslav Tvrdík

Tvrdíkovi se nelíbí pletivo na novém pardubickém stadionu. LFA chce diskutovat o infrastruktuře

Na novém pardubickém stadionu se první ligový zápas odehraje dnes, kdy Východočeši přivítají pražskou Slavii, ještě před ním vzbudil v tuzemském fotbalovém zákulisí vášně. Způsobila je kritika samotného předsedy slávistického představenstva Jaroslava Tvrdíka, který na svém twitterovém účtu nenechal nit suchou na pletivu kolem hostujícího sektoru. Pardubický klub jakoukoli kritiku odmítá, i tak se ale ozvala Ligová fotbalová asociace (LFA), která by ráda rozproudila diskuzi o infrastruktuře a podmínkách pro fanoušky.
Juventus Turín.

Kvůli účetnictví skončilo celé vedení Juventusu včetně Nedvěda. Půjde do Slavie?

Problémy kolem podezřelého účetnictví v Juventusu Turín vygradovaly v razantní krok. Skončilo tam totiž celé klubové včetně předsedy klubu Andrey Agnelliho a viceprezidenta klubu Pavla Nedvěda. Jak poukazuje deník Gazetta dello Sport, mají být v podezření z falšování zmiňovaného účetnictví. Po pár hodinách od této zprávy z pondělního večera vyšlo najevo, že novým šéfem „Staré dámy“ bude Gianluca Ferrero. Mezitím se pak nepřímo předseda představenstva pražské Slavie Jaroslav Tvrdík nechal slyšet, že by ho těšila jakákoli spolupráce s Pavlem Nedvědem.

Více souvisejících

Jaroslav Tvrdík CEFC

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy