Euro za 15 korun? Vláda schválila zákon, který zatočí s nekalými směnárnami

Praha - Zákazníci směnáren zřejmě budou mít právo do dvou hodin od výměny peněz odstoupit od transakce. Částka je přitom kvůli možným spekulacím omezena na 1000 eur. Návrh novely zákona o směnárenské činnosti dnes schválila vláda, informovalo ministerstvo financí. Norma by měla ochránit zejména turisty před těmi směnárnami, které nabízejí nestandardní, pro klienty nevýhodné kurzy. Opatření ministerstvu navrhla loni Česká národní banka, která na činnost směnáren dohlíží. Asociace směnáren s návrhem nesouhlasí.

"Návrh hodnotíme jako nesystémový a ne zcela vhodný. Není nám znám žádný srovnatelný finanční produkt, který je takto podobně právně ošetřen. Stávající legislativa nám přijde dostačující," uvedl na dotaz ČTK Václav Vlasák z Asociace směnáren.

Stejnou změnu jako ministerstvo financí předložili nedávno v poslaneckém návrhu zástupci Starostů a nezávislých. Vláda návrh nepodpořila. Jeho předkladatelé už dříve uvedli, že v případě, že vládní novela doputuje do dolní komory a bude lepší, svou předlohu stáhnou.

"Není žádným tajemstvím, že praktiky některých směnáren, především v centru hlavního města, nedělají České republice dobré jméno. Na Staroměstském náměstí tak turista může dostat za euro 15 korun nebo mu naúčtují poplatek 28 procent. Bohužel se ukazuje, že zákazníci se v povinně zveřejňovaných informacích ne vždy orientují. Přehlednost je navíc mnohdy záměrně zhoršována různými VIP nabídkami či úplatami za provedení směny," uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO).

Předseda výboru pro legislativu, veřejnou správu, transparentnost a informatiku hlavního města Prahy Ondřej Mirovský (Zelení/Trojkoalice) dnes uvedl, že zákon mohl být připraven dříve. "Ošizení turisté se tak konečně možná budou moci bránit šmejdským směnárnám. Proč to trvalo rok a nešlo to udělat hned? Na to je jednoduchá odpověď. Protože před rokem téma nikoho příliš nepálilo. Mezitím ho veřejnost díky mediální pozornosti začala vnímat jako palčivé, a tak začalo zajímat i hnutí ANO. To, jak známo, dělá politiku na základě průzkumů veřejného mínění," uvedl.

Norma také stanovuje, že klienti musí být o svém novém právu o odstoupení od smlouvy informováni jak na kurzovním lístku, tak na dokladu o provedení směny. Zároveň omezuje právo požadovat poplatek za provedení směnárenského obchodu. Bude moci být zohledněn pouze ve výši směnného kurzu. "Klientům tak bude stačit porovnat kurzy a nebudou muset dopočítávat výši úplaty," uvedla ministryně.

Podle Vlasáka z Asociace směnáren jde o novinku, která nemá ve světě obdoby. "Poplatky za směnu či vyšší marži v kurzech najdete ve směnárnách v centrech Madridu, Říma, Paříže či v dalších turistických lokalitách a je těžko pochopitelné, proč zde panuje názor, že v České republice je potřeba zavádět opatření, která v jiných zemích neexistují. Naopak se domníváme, že by zákonné úpravy měly být srovnatelné v celé EU, aby se zákazník nesetkával s rozdílným přístupem v různých členských zemích," uvedl.

Limit 1000 eur má podle návrhu zabránit spekulacím na vývoj kurzu a zneužití práva odstoupit od smlouvy. Odstoupit tak bude podle ministerstva financí možné zhruba u 90 až 95 procent směnárenských obchodů.

Novela zákona dále zpřísňuje pravidla pro inzerci výhodnější nabídky kurzů, evidenční povinnosti směnáren a vymezuje hranici mezi provozováním směnárenské činnosti a poskytováním platebních služeb.

Účinnost zákona je navržena na první den třetího kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení. Normu přitom ještě musí schválit Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident.

Směnné kurzy i výše poplatků se u jednotlivých směnáren mohou lišit. Směnárny je stanovují samostatně, nezávisle na kurzech vyhlašovaných centrální bankou.

Nová pravidla pro obor zavedl zákon o směnárenské činnosti, který byl schválen před pěti lety. Směnárníci podle něj musejí dát zákazníkovi doklad o směně peněz, údaje na kurzovním lístku se musejí uvádět v přiměřené velikosti daným a srozumitelným způsobem a směnárny nesmějí vyměňovat peníze za méně výhodných podmínek pro klienta, než je uvedeno v informaci o kurzech a poplatcích na kurzovním lístku. Zákon také stanovil, kdo může provozovat směnárenskou činnost a jaké povinnosti musí splnit, aby získal povolení.

Související

Česká národní banka

Pozor na triky některých směnáren. ČNB přijala stovky stížností

Nespokojení klienti směnáren si loni opět více stěžovali u České národní banky. Centrální bance poslali 338 stížností, což byl meziroční nárůst o čtyři desítky. ČNB to uvedla ve své zprávě o výkonu dohledu nad finančním trhem za loňský rok, kterou předložila Sněmovně. Za porušení zákona udělila pokuty v celkovém objemu 2,6 milionu korun. Třem směnárnám odebrala povolení.
Magistrát hlavního města Prahy

Praha ukončí nájem několika směnárnám, dělaly Česku ostudu po celém světě

Praha vypoví smlouvu nájemci, který provozuje směnárnu v Železné ulici na Praze 1. Důvodem je mimo jiné nízký nájem. ČTK to dnes sdělil radní Jan Chabr (TOP 09). Výpověď projednají pražští radní na zasedání 21. ledna. Prostory pronajímá město prostřednictvím své firmy Trade Centre Praha (TCP). Nájemní smlouvy nebude TCP prodlužovat ani dalším směnárnám v Jungmannově ulici a na Národní třídě. Některé pražské směnárny provází špatná pověst a v médiích se několikrát objevilo, že zejména turistům mění peníze za nevýhodných podmínek.

Více souvisejících

Směnárny Vláda ČR Ministerstvo financí Alena Schillerová Ekonomika Turisté

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy