I na dluzích se dá vydělat, finanční gramotnost Čechů je malá

Česká bankovní asociace dlouhodbě měří finanční gramotnost obyvatel České republiky. prostřednictvím webové aplikace se může otestovat každý. Výsledky však nejsou nijak oslnivé.

Průměrné dosažené skóré je 54 bodů ze 100. V praxi to znamená, že průměrný respondent nezná odpovědi na polovinu zadaných otázek. Respondenti jen zřídka dokáži odpovědět, co to jsou peer to peer půjčky a stejně tak nemají přehled, co to jsou dluhopisy. 

Každý si vybaví politickou kauzu bývalého mininistra financí a současného premiéra Andreje Babiše (ANO) kolem korunových dluhopisů. Málokdo však reálně ví, co jsou to korunové dluhopisy. Jednalo se o státem emitované dluhopisy, z níž se neplatily daně, což některé firmy zneužily k daňovým optimalizacím. Právě daňové optimalizace prostřednictvím korunových dluhopisů byly jedním z důvodů, proč bývalý premiér Sobotka, tehdejšího ministra fifnancí Babiše odvolal.

Babišova nástupkyně Alena Schillerová nedávno vyhlásila nové emise státních dluhopisů s tím, že by ráda zvýšila jejich množství. V současnosti je 1,32 % státního dluhu v rukou občanů prostřednictvím dluhopisů a ministryně by ráda podíl navýšila na 5%.

Dluhopisy jsou příležitostí pro všechny občany a to nejen ty státní. O existenci těch korporátních nemají často tušení. Problematická je i zakořeněná víra v to, že dluhopisy jsou bez rizika. „Právě mylná představa toho, že dluhopisy jsou bez rizika, vede k tomu, že se zájemce o investování zaměří jen na výši úroku a nehledí na jeho krytí,“ přiblížil ekonom Jiří Helich  ze společnosti Ceskedluhopisy.cz pro EuroZprávy.cz. „Ovšem pokud vidí výnos 15 procent odborník, hned se mu vybaví 90. léta a kampeličky.“

Na podezřelé emitenty si tak musí lidé dávat obzvláštní pozor. Ani stát nemusí být vždy jistým garantem a u soukromých společností je situace ještě složitější. Ekonomický cyklus je ovlivňěn politikou. Obrovský podíl mandatorních výdajů na rozpočtu státu může v době politické nebo ekonomické krize zkomplikovat řadu státem garantovaných jistot. Například brexit je jednou z variant, které můžou s rozpočty zamávat. Někteří ekonomové radí spoléhat se raději sám na sebe, než na nejistou náruč politiky spravované státní péče. Rodiče, kteří očekávali navýšení rodičovského příspěvku a dost možná se ho po změnách připravených vládou nedočkají, by mohli vyprávět své.

 Ekonom Heilich radí dobře se informovat a přemýšlet o tom, jak se svými penězi nakládat. Příchod krize nemusí vždy znamenat katastrofu, pokud například do dluhopisů někdo investuje. „Záleží na oborech. Budete mít pekárnu s desetiletou tradicí, lidé přestanou kvůli krizi jíst?“ uvedl Jiří Helich názorný příklad, jak o investičních možnostech přemýšlet, ale zároveň varoval, že absolutní jistota nikdy neexistuje. „Kdyby se Henry Ford ptal lidí, jak chtějí jezdit, řeknou mu, ať vychová rychlé koně, on ale udělal automobil. Chov koní najednou upadl. Takové věci se dějí a nenačasujete je. Nic není stoprocentní. Příklad Řecka a poslední krize ukazuje, že stoprocentní nejsou ani státní dluhopisy – nicméně kvalitním průzkumem se riziko dá zásadně snížit.“

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdo nepatří do moderního světa? Obchodník, který odmítá platby kartou

Jedno ‒ jak se rádo říká ‒ z nesmrtelných přísloví praví: Vše, co v životě potřebujeme, lze koupit za nepatrný peníz, jen zbytečnosti jsou drahé. A tohle platí víc než dost i v tom, proč se znovu a znovu objevuje pro některé „neskutečný“ problém, totiž, proč se nedá všude zaplatit kartou a zda by takové „technické“ problémy měla řešit ústava, nebo by se podobné záležitosti podrobily nějakému zákonu. A to si někdo neustále stěžuje, jaká je v téhle zemi často až šílená regulace.

Více souvisejících

finance dluhy dluhopisy Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy