Madeta je bez dodávek 200 tisíc litrů mléka denně, důsledky mohou být závažné

Největší česká mlékárna Madeta je od dneška bez dodávek 200.000 litrů mléka denně od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které dalo kvůli vyšší výkupní ceně přednost mlékárně v Německu. Pokud Madeta za chybějící dodávku nesežene mléko, bude muset podle ředitele Milana Teplého snížit výrobu trvanlivého mléka a omezit sušení mléka. Pro firmu to může znamenat roční propad tržeb až miliardu korun.

Jihočeská mlékárna denně zpracuje 950.000 litrů mléka, dvě třetiny z toho byly původně od družstva JIH. Zhruba 430.000 litrů mléka denně bude Madeta dál dostávat od družstva JIH. Zmíněných 200.000 litrů ale nově směřuje místo Madety do mlékárny Goldsteig v Chamu.

Podle předsedy představenstva JIH Karla Bednáře byla hlavním důvodem změny odběratele cena, která je v Německu dlouhodobě vyšší. Podle ředitele Madety ale důvod nebyl cenový, za loňský rok družstvo podle něj dostávalo za mléko od jihočeské mlékárny nejvyšší cenu v republice. Madeta družstvu nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr.

Madeta má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově a zaměstnává 1500 lidí. Má 220 dodavatelů mléka.

V roce 2016 měla Madeta konsolidovaný zisk po zdanění 371,2 milionu korun. Výsledky za léta 2017 a 2018 zatím nezveřejnila.

Související

Mléko

Stát vypsal tendr na sušené mléko, chce za něj dát 155 milionů korun

Stát vypsal tendr na dodání, skladování a ochraňování 900 tun odtučněného a 900 tun plnotučného sušeného mléka. Dnes o tom informovala Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na svém webu. Zakázky jsou rozděleny na menší po 150 tunách. Přepokládaná cena by měla být 65,88 milionu korun za odtučněné a 88,56 milionu korun za plnotučné mléko.

Více souvisejících

Madeta Milan Teplý (Madeta) Mléko Ekonomika české budějovice

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 36 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy