Škoda Transportation sází na smart technologie, založila dceřinou firmu Škoda Digital

Skupina Škoda Transportation, přední evropský výrobce kolejových vozidel, zřídila novou dceřinou společnost Škoda Digital. Firma s více než 70 zaměstnanci, zaměřená na řídicí, diagnostické a multimediální systémy, vznikla spojením firmy Lokel Ostrava a části technického úseku plzeňské Škodovky. Skupina tím významně posiluje své know-how a kompetence v digitalizaci a zvyšuje technickou kapacitu pro nové projekty, řekla mluvčí strojíren Lubomíra Černá.

"Jejím účelem je zajištění nezávislosti skupiny v oblasti vývoje, výroby a servisu TCMS (řídicích systémů kolejových vozidel) a diagnostických a multimediálních systémů. Vzniklo moderní nezávislé vývojové centrum v oblasti digitalizace a SMART (chytrých) technologií pro naše produkty," řekl prezident skupiny Petr Brzezina.

Firma Lokel, od roku 2013 součást skupiny Škoda, byla od založení v roce 1994 respektovaným výrobcem a dodavatelem vlastních řešení v oboru řídicích systémů drážních vozidel. Zabývala se vývojem, výrobou, projektováním, implementací, poradenstvím a servisem nadřazeného řízení a dalších elektronických zařízení.

"Škoda Digital bude dodávat vlastní řešení nejen pro produkty ze skupiny Škoda, ale také pro další externí klienty," řekl její generální ředitel Jiří Liberda.

Produktové portfolio Škody Digital je založené na třech pilířích. Train Control & Management System (TCMS) je platformou řízení vozidel, která umožňuje práci s velkými objemy dat pro tramvaje, elektrické jednotky, lokomotivy i soupravy metra. Druhým je diagnostický systém zpracovávající data z vozidla, z provozu, servisu a následnou analýzou umožňuje efektivní údržbu i stanovení nákladů. Multimediální sekce vyvíjí kamerové systémy, informační systémy, rozhlas nebo nouzovou komunikaci.

Škoda Transportation, výrobce tramvají, lokomotiv, vlakových jednotek, souprav metra, elektrobusů a trolejbusů s 5000 zaměstnanci, investovala za tři roky do výzkumu a vývoje přes tři miliardy korun.

Související

Designová studie vlakových souprav Škody Transportation pro německé dráhy Deutsche Bahn.

Škoda Transportation staví zázemí a zkušebnu, investuje přes 800 milionů

Strojírenská skupina Škoda Transportation začala v Plzni stavět zázemí pro výrobu podvozků a zkušebnu pro testování vozidel. Letos a v příštím roce investuje do areálu více než 800 milionů korun a přijme postupně více než tisíc zaměstnanců. Hledá především konstruktéry, projektanty a elektromechaniky.
Škoda T. vyrobila pro Slovenské dráhy (ZSSK) moderní vícesystémovou lokomotivu Škoda 109 E

Škoda Transportation se loni propadla do ztráty 380 milionů

Strojírenská skupina Škoda Transportation se loni propadla do ztráty téměř 380 milionů korun. O rok dříve měla přitom hospodářský výsledek po zdanění ve výši 327 milionů Kč. Konsolidované tržby výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra přesáhly 9,9 miliardy korun a byly o 16 procenta nižší než v roce 2018. Informace zveřejnila skupina na svém webu.

Více souvisejících

ŠKODA TRANSPORTATION a.s. Škoda Digital Ekonomika Plzeň

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy