"Zelená ocel" děsí odboráře. Budou jednat s ministrem o budoucnosti ostravské huti

O budoucnosti huti Liberty Ostrava i postoji české vlády k současným problémům ocelářského průmyslu chtějí odbory jednat s ministrem průmyslu a obchodu a místopředsedou vlády Karlem Havlíčkem (za ANO), který ve středu navštíví Ostravu. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS KOVO v ostravské huti Petr Slanina.

Huť, kterou původně vlastnila skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala, před časem změnila majitele. Nyní patří do skupiny Liberty Steel a je součástí globálního uskupení GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. Krátce po změně majitele huť oznámila, že dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent.

Pokles produkce neovlivní zaměstnanost, ale pracovníci budou ve větší míře čerpat dovolené nebo budou přesouváni na jiné činnosti. Snížení firma dosáhne zpomalením tempa výroby, odstavení výrobních zařízení nechystá. Firma dočasný pokles výroby zdůvodnila růstem cen surovin i povolenek CO2 a také dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který považuje za neférový.

"Stav je čím dál horší a je nemyslitelné, aby to do budoucna fungovalo tím způsobem, že Evropa se bude chovat ekologicky, ale nechá si tady bez nějakých cel nebo příplatků dovážet ocel z venku, kde si mohou vyrábět ocel, jak chtějí. Nemůžeme tady porovnávat 'zelenou' a 'černou' ocel, to prostě nejde," řekl Slanina. Od ministra tak odbory chtějí slyšet, jak se vláda k této problematice postaví. "Je tam několik možností, jak se proti tomu postavit a my neznáme jejich postoj," uvedl Slanina.

Podle něj je nutné vyčíslit, kolik stojí v Evropě různé ekologické investice, které se musí dělat. "Toto následně přepočíst na tunu výrobku. V podstatě ten, kdo tady bude chtít tyto výrobky přivézt, si bude muset tuto daň zaplatit, pokud se neprokáže, že ty samé investice nemá na svých výrobních zařízeních," uvedl Slanina.

Podle něj je už téměř hotová dohoda mezi odbory a společností Liberty, která se má týkat budoucnosti huti, například výroby a investic. Také o tomto tématu chtějí odbory jednat. Podrobnosti dohody Slanina zatím nechtěl komentovat. S ministrem ale chtějí diskutovat o roli státu.

"Chceme vědět, jakým způsobem se chce do toho stát zapojit. Jedná se hlavně o to, aby stát aktivně mohl nějakým způsobem kontrolovat, že se opravdu plní to, co je dohodnuto," řekl Slanina. Stát by tedy měl mít roli jakéhosi kontrolního mechanismu.

Ostravská huť má i s dceřinými společnostmi 6300 zaměstnanců. Vyrábí ocel pro stavebnictví, strojírenství i petrochemický průmysl, je českým lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí.

Související

Petr Fiala

Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Zachránit ji může majitel Gupta, ohrožuje ale hlavně Fialovu vládu

Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Byl by to problém hlavně pro region jako takový, protože je v něm spousta firem a subdodavatelů navázaných na Liberty. Makroekonomicky to země celorepublikově nepocítí, v rámci kraje to však bude znatelná rána, s níž by došlo ke zvýšení regionální míry nezaměstnanosti. Pak by nastal řetězový efekt, firmy by neměly komu dodávat a číslo lidí, kteří přijdou o práci, by mohlo být daleko vyšší.

Více souvisejících

Liberty Steel Karel Havlíček ocel Odbory Ekonomika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy