Poplatky za komunální odpad zřejmě citelně podraží

Praha - Místo současných 250 korun budou možná lidé platit obcím za svoz odpadu až 750 korun za rok. Počítá s tím návrh poslanců TOP 09, který Poslanecká sněmovna ve středu poslala do třetího čtení.

"Nelíbí se nám, že obce nemohou vybírat poplatek od všech občanů produkující odpad. Současný zákon neumožňuje vybírat odpad od cizinců, pobývajících v obci dlouhodobě," zkritizoval už v prvním čtení poslanec Jan Husák z TOP 09 současný stav. Návrh proto obsahuje změna, díky které by obce mohly vybírat poplatky také od cizinců, kteří v Česku žijí, a to na základě povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu. Současná norma totiž toto neumožňuje.Zákon navíc výrazně mění výši poplatků. Za svoz netříděného komunálního odpadu by občané mohli obcím za rok zaplatit až 750 korun místo současných 250. To se nelíbí opozici, která ve středu načetla pozměňující návrhy, které by v případě schválení znamenaly garanci současné ceny a zabránily by tak zvýšení cen za svoz odpadu.Položku za náklady za tříděný odpad nechávají poslanci z motivačních důvodů na původní výši 250 korun za rok. Po sečtení těchto položek tedy mohou obce požadovat poplatek až 1000 korun za kalendářní rok.Od poplatku by byli osvobozeni pouze ti majitelé nemovitostí, kteří prokážou, že v domě nebo bytě nikdo nebydlí. Na domy, kde není nikdo hlášen, se totiž poplatek vztahovat bude."Poplatek nebyl za celou dobu jeho platnosti valorizován, zatímco náklady na provoz systému nakládání s komunálním odpadem dlouhodobě a výrazně přesahují skutečné náklady," uvádí autoři návrhu poslanci TOP 09. Současně upozorňují, že zákon nyní neumožňuje vybrat poplatek od všech fyzických osob, které sice odpady tvoří, ale do veřejných rozpočtů nepřispívají.Pokud předlohu na prosincové schůzi schválí parlament a následně podepíše prezident, měla by začít platit už od roku 2012.

Související

odpady

Lidé uklidili Česko. Odpadků ubylo, prokoukly i řeky a nádrže

Praha – V sobotu 8. dubna proběhl již čtvrtý ročník celorepublikové akce s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko. Letos tato dobrovolnická akce přilákala o pět tisíc lidí víc než vloni, objem sesbíraného odpadu však klesl. Na sobotní úklid navazují i další vlny úklidů, například povodí jednotlivých řek.

Více souvisejících

Komunální odpad zdražování

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy