Janotův balíček je plivnutím do tváře všech zaměstnanců

Praha - Předseda Základních odborů Odborového svazu dopravy Luboš Olejár v sobotu uvedl, že takzvaný úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty je plivnutím do tváře všech zaměstnanců. Janota podle Olejára hrubě porušil dohodu uzavřenou mezi aliancí dopravních odborů a bývalým ministrem Kalouskem.

"Balíček ministra Janoty, posvěcený vládou Jana Fischera a následně schválený parlamentem, je plivnutím do tváře všech zaměstnanců, je pošlapáním úcty k sociálnímu partnerovi a ukázkou arogance moci. Ministr úřednické a nepolitické vlády ukázal nám všem krajně nepřívětivou tvář," uvedl v sobotu Luboš Olejár.

Janota podle něj hrubě porušil společenskou dohodu uzavřenou v lednu 2009 mezi aliancí dopravních odborů a tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) v otázce rušení či zdaňování benefitů zaměstnanců. "Dohoda byla uzavřena ve smyslu, že bez vzájemné dohody obou stran nedojde ke zrušení zvýhodnění anebo ke zdanění zaměstnaneckých benefitů," vysvětlil Olejár.

Alianci dopravních odborových organizací vadí i výroky členů ODS a Miroslava Kalouska o tom, že byli připraveni jednat o zdanění benefitů zaměstnanců, ale nenechají se vydírat.

Rozhořčený Olejár zákonodárcům vzkázal, že hrozba stávky v dopravě stále trvá: "Poslanci dělají obstrukce ve sněmovně, vypuštění předmětného paragrafu se nekoná, a tak se musí občané v celé České republice připravit na totální zastavení veřejné i městské dopravy. Zařiďte zrušení § 36a zákona o DPH č. 489/2009 Sb., včetně podpisu prezidentem republiky do 4. března. Podrazy, pane Janoto a Kalousku, dopravní odbory netolerují!"

Související

Eduard Janota

Lidé se rozloučí s Eduardem Janotou

Praha - Rodina, přátelé i spolupracovníci se v pátek v pražské svatovítské katedrále rozloučí s Eduardem Janotou. Ekonom a bývalý ministr financí zemřel minulý týden ve věku 59 let.

Více souvisejících

Eduard Janota Odbory

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 5 minutami

před 6 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy