Kožený pohořel: NS dovolání odmítl, trest definitivně potvrzen

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého a jeho kolegy Borise Vostrého. Definitivně tak potvrdil tresty deset a devět let vězení za podvody s cennými papíry. ČTK to řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Škoda způsobená Harvardskému průmyslovému holdingu (HPH) přesáhla deset miliard korun. Oba pachatelé by ji měli podle pravomocného verdiktu uhradit. Kožený i Vostrý však byli souzeni jako uprchlí, žijí v zámoří.

Nejvyšší soud označil dovolání za zjevně neopodstatněné. "Pokud argumentovali tím, že vydáním daného rozsudku bylo porušeno právo na spravedlivý proces, pak tomu nelze přisvědčit," uvedl Knötig. Oba muži mají ještě možnost podat ústavní stížnost, museli by však argumentovat porušením základních práv.

Kožený s Vostrým rozsáhlými majetkovými převody cenných papírů přivedli HPH k likvidaci. Kožený byl podle justice iniciátorem tunelování, Vostrý se podílel na některých obchodech. Zároveň vedl valné hromady, kde zatajoval akcionářům informace o stavu jejich portfolií. Muži také uskutečňovali takzvaná drancovací kolečka, při kterých převáděli akcie z jedné společnosti na druhou a zpět, ale za různé ceny.

Přestože Kožený s Vostrým páchali trestnou činnost již před značnou dobou, uložily jim pražské soudy tresty na samé horní hranici trestní sazby. Důvodem je "astronomická výše škody" a mimořádně propracovaný způsob spáchání zločinu, který ovlivnil ekonomiku celého státu. Advokáti obou mužů vinu svých klientů od počátku odmítají, Kožený i Vostrý se považují za oběti politického procesu.

Pádem komunistického režimu se u nás spustila proměna, jež asi nesnesla s žádným historickým okamžikem srovnání. Před státy bývalého sovětského bloku totiž stála úloha přechodu od totalitní formy k demokracii, přičemž nezbytnou součástí byla transformace centrálně plánované ekonomiky na svobodný tržní systém.

Psali jsme:
Klaus hájí "svou" privatizaci: Rozkrádání? Nesmysl!
 

Převod již existujících firem ze státních do soukromých rukou chtěl Jan Švejnar provést transformací podniků na akciové společnosti, načež menší část by připadla občanům a majoritní zbytek by se dražil v aukci. Občané by se tak obohatili, a navíc by subjekty získaly jasného a silného (nutno chápat spíše ve vztahu k vyjednávací síle apod.) vlastníka.

Další známý ekonom Valtr Komárek se v práci Realizace vládního programu v oblasti hospodářské politiky zase například vymezil proti tzv. šokové terapii. Podporoval tedy spíše pozvolné tempo transformace. Koncepci z prostředí federální vlády pak vytvořil tehdejší ministr financí Václav Klaus a jeho tým. A za českou vládu vznikl návrh v okolí místopředsedy vlády Františka Vlasáka.

Další návrh vzešel od ministra průmyslu z let 1990 až 1992 Jana Vrby, jenž se zaměřil na rozprodej vybraných podniků do zahraničních rukou. Cílem nebylo prodat podniky plošně, ale cíleně vhodným zahraničním subjektům. Mělo jít zejména o větší zavedené podniky v počtu zhruba tří desítek, mezi které se řadila třeba Škoda Plzeň či Tatra Kopřivnice. Tento návrh byl vládou přijat, ale dále se podle něj nejednalo. Panovaly totiž výhrady proti tomu, aby léta budované české podniky připadly zahraničním vlastníkům.

Mezi všemi návrhy nakonec převládla koncepce federální vlády o kupónové privatizaci, vzniklá v okolí týmu Václava Klause. Kupónová privatizace byla obhajována jako rychlý způsob transformace, což má být v případě zásadních změn v ekonomice a vůbec změně systému nezbytné. Zvolen byl tedy model převodu majetku na občany za pomoci investičních kupónů, přičemž ta část, co se kupónovou metodou neprodá, bude prodána domácím, respektive zahraničím majitelům napřímo, uvedl infip.cz.

Související

Více souvisejících

Viktor Kožený Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy