Češi mají strach, z domů si dělají pevnosti. Co je letos hitem?

Praha - Prodej zabezpečovacích zařízení na internetu letos vzrostl meziročně o dvě třetiny, poptávka se zvýšila hlavně po bezpečnostních kamerách. K nárůstu zájmu Čechů o zabezpečovací systémy na začátku loňského roku vedla prezidentská amnestie, poté ale poptávka klesla a celkově byla nižší než letos. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci alarmů.

"Amnestie se projevila znatelným zvýšením počtu výjezdů zásahových vozidel našeho celorepublikového dohledového centra. Došlo bohužel k reálnému zvýšení počtu vloupání. Prodej alarmů nezaznamenal tak prudký výkyv, ale stále stoupá. Lze říci, že povědomí o prevenci roste pomaleji než aktivita pachatelů," uvedl majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek.

Jablotron dodává na český trh průměrně 2000 alarmů měsíčně, většinu produkce vyváží. Zhruba polovina zákazníků si alarm pořizuje včetně připojení na bezpečnostní službu, toto procento navíc dlouhodobě roste. 

Podle údajů srovnávače cen Heureka.cz krátce po amnestii vzrostl prodej alarmů několikanásobně, poté opět klesl. "I když bývá největší zájem o alarmy zpravidla na podzim, kdy se na zimu zabezpečují chaty nebo chalupy, sledujeme letos od začátku roku nárůst poptávky po zabezpečovadlech zhruba o dvě třetiny oproti loňskému roku," uvedl ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman.

Hitem jsou letos bezpečnostní kamery, jejich prodej se zvýšil téměř o pětinu. "Kamery jsou skutečně na velkém vzestupu. Díky stále rostoucímu pokrytí internetem se Češi zajímají o modely s podporou wi-fi, důležité je ale i kvalitní noční vidění," uvedl Milan Kučera z obchodního portálu Aukro.cz.

Zabezpečení domu má řadu slabých míst

Nelze se soustředit jen na vstupní dveře a opominout okna, garáž či vstup na pozemek. Zabezpečení je třeba řešit komplexně, nejlépe jako kombinaci mechanických zábranných systémů a zabezpečovacího systému elektronického, informuje server stavimedum.cz.

Elektronické zabezpečení totiž hlásí narušení objektu zpravidla až tehdy, když už se pachatel dostal do objektu, nebo bezprostředně před tím (rozbití okna chráněného tříštivým detektorem). Mechanické zabezpečení by mělo pachatele zadržet, respektive odradit ještě před samotným vstupem. Toto zabezpečení v současné době nejčastěji představují vstupní bezpečnostní dveře, méně se již setkáváme se železnými mřížemi, nejčastěji pak u suterénních místností.

Vybíráme vstupní dveře

Pří výběru vhodných vstupních bezpečnostních dveří jsme často motivováni podmínkami pojišťovny, u níž je nebo bude naše nemovitost pojištěna, přičemž v závislosti od hodnoty pojištěného majetku se zvyšují i podmínky pojišťovny na zabezpečení objektu proti vloupání. Právě proto by se pojišťovna měla stát místem vaší první konzultace před koupí dveří. Certifikované mechanické zabezpečovací systémy se podle stupně bezpečnosti řadí do bezpečnostních tříd, jež odpovídají platným normám. Je třeba si také uvědomit, že bezpečnostní dveře u rodinného domu – na rozdíl u bytu – musí mít exteriérovou povrchovou úpravu, jež nepodléhá povětrnostním vlivům.

Zabezpečení oken

V případě rodinného domu větší nebezpečí než vstupní dveře představují okna, terasové dveře i střešní okna, neboť právě přes okna se uskuteční největší počet vniknutí do domu. Na zabezpečení oken se v současnosti používají bezpečnostní fólie, jež mohou nahradit klasické mříže. Jejich nabídka je široká a při jejich výběru lze kombinovat několik požadavků současně: bezpečnost, ochranu proti slunečnímu záření a zamezení unikání tepla z objektu. Nezapomeňte na uzamykatelné kličky otvíracích a vyklápěcích oken, ty znemožňují přístup do domu i po rozbití skla. Zároveň slouží jako dětská pojistka.

Jaký rozsah zabezpečení si vybrat?

Záleží na tom, zda chcete hlídat dům jenom když jste pryč, nebo i když jste doma (především v noci), či zda se v době vaší nepřítomnosti budou ve střežených prostorách pohybovat domácí zvířata. A samozřejmě na tom, kolik peněz jste ochotni nebo schopni do zabezpečení investovat.

Nejjednodušší a nejlevnější je nástrahový systém, kdy detektory pohybu střeží centrální komunikační prostory v objektu a nejohroženější místnosti. Tento systém je však nedokonalý, měli byste alespoň v přízemí instalovat detektory pohybu do všech důležitých místností. V podkroví se může hlídat pohyb pouze v chodbě, nebo lze střežit všechny obytné místnosti.

Nástrahový systém vyhlašuje poplach až v okamžiku, kdy je již zloděj uvnitř domu. Pokud chcete být o krok napřed, zvolte zabezpečení, jež hlídá i rozbití skel v oknech a dveřích a otevření všech dveří a oken na obvodu domu. K vyhlášení poplachu pak dojde už při samotném pokusu. Tato forma je sice nejkomplexnější, ale samozřejmě i dražší.

Zabezpečení domu by mělo být nastaveno tak, abyste ho mohli zapnout i když jste doma, například v noci. Je také vhodné střežit garáž a zabezpečovací zařízení zapínat právě když s autem přijedete do garáže. Naopak když s ním odjedete, je asi zbytečné ji hlídat, pokud tam nemáte uložené nejrůznější cenné věci (drahé pneumatiky, sekačku na trávu, zahradní náčiní apod.).

Když jsou v domě zvířata

Poplach se zpravidla signalizuje vnitřní sirénou, která zloději znepříjemní pobyt v domě a způsobí jeho dezorientaci, a venkovní sirénou upozorňující okolí, že se u vás něco děje. Ideální je ještě propojit vaši bezpečnostní ústřednu prostřednictvím komunikátoru pro hlášení poplachů na pult centralizované ochrany. Posloužit k tomu může telefonní linka (tu ale může šikovný zloděj přestřihnout), lepší propojení je přes vysílačku nebo prostřednictvím GPS.

Pokud se v době, kdy je zabezpečovací zařízení zapnuto, pohybují v domě ve střeženém prostoru zvířata, je nutné použít speciální detektory, jež dokážou rozpoznat zvíře od člověka, a to až do hmotnosti 40 kg. Není třeba je instalovat všude, ale pouze tam, kam bude mít váš pes či kočka přístup. Do ostatních místností ale nesmíte zapomenout zavírat dveře!

Chcete-li do zabezpečovacího systému investovat více prostředků a ochránit váš rodinný dům v maximální možné míře, můžete se rozhodnout pro další nadstavbové prvky, jako jsou videotelefony a kamerové systémy. Kamery s označením CCTV (Closed Circuit Television) spolehlivě zaznamenávají vše, co se v okolí vašeho domu děje, a přenášejí obraz na zařízení, kde je možno jej sledovat a uchovávat. Problémem dnes už není ani přenos přes internet, takže si můžete v práci i na dovolené zkontrolovat, zda je u vás vše v pořádku.

Mezi nejspolehlivější zabezpečovací zařízení na našem trhu se řadí výrobky kanadských firem Digital Security Control (DSC) a Paradox, izraelských firem Risco Group, Visonic a Electronics Line a americké firmy Honeywell.

Související

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie

Nová normalizace? Technologie zjistí, zda se neodchylujete od normálu

Ve filmu Minority Report byla představena vize světa, ve kterém policie ví o zločinech dřív než se stanou. Tato fantazie by se mohla brzy stát realitou. Technologické společnosti přicházejí se stále sofistikovanějšími nástroji na rozpoznávání tváří, poznávacích značek, zbraní či samotného chování, poukazuje server Defense News.

Více souvisejících

Bezpečnostní kamery e-shopy kriminalita

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy