V aeroholdingu změna: Dvořák rezignoval na post šéfa, nahradí ho Řehoř

Praha - Předseda představenstva Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák rezignoval, opouští i místo předsedy dozorčí rady Českých aerolinií. Ve funkci předsedy představenstva státní firmy jej nahradil Václav Řehoř, který byl od konce června místopředsedou představenstva. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Český Aeroholding.

Dohodu o Dvořákově odstoupení potvrdil ministr financí Andrej Babiš (ANO), jenž chtěl na jeho místo dosadit právě Řehoře. Se změnou ale musel souhlasit Korean Air, menšinový vlastník ČSA. Korejský dopravce vzal změny ve státní firmě na vědomí, uvedl po jednání se zástupci společnosti Babiš."Domluvili jsme se a oni vzali naše názory ohledně managementu na vědomí a víceméně to akceptovali," řekl ČTK Babiš. Podle něj jak státu, tak i korejskému dopravci záleží na zlepšení stavu Českých aerolinií, který v současnosti není dobrý. Státní dopravce tak bude pravděpodobně potřebovat finanční injekci. Na druhé straně ale musí ČSA mít takový management, který dokáže dovést aerolinie k zisku, dodal.Vloni České aerolinie hospodařily se ztrátou téměř miliarda korun. O tom, jak se tato ztráta rozdělí mezi vlastníky, bude podle Babiše ministerstvo financí ještě jednat s Korean Air. Předně ale bude nutné vypořádat nedokončený prodej části akcií ČSA, které chce prostřednictvím opce Korejců koupit tuzemský Travel Service. Ten má podle dohody odkoupit 34 procent akcií ČSA. Pokud obchod posvětí Evropská komise a antimonopolní úřady Ruska, Ukrajiny a Izraele, zůstane státu prostřednictvím Českého Aeroholdingu v ČSA necelých 20 procent, Korean Air bude držet 44 procent a zbytek bude patřit České pojišťovně.Kromě Dvořáka se z vrcholného vedení společnosti rozhodl odejít člen představenstva odpovědný za oblast financí Petr Vlasák, který zároveň opustí dozorčí radu Českých aerolinií. V pětičlenném představenstvu Českého Aeroholdingu budou nově zasedat čtyři členové. Kromě Řehoře to jsou Petr Pavelec, Pavel Haleš a Zuzana Tairová, která se stane místopředsedkyní, uvedla společnost.Obměnu velké části vedení Českého Aeroholdingu prosadilo ministerstvo financí už koncem minulého měsíce. Z představenstva tehdy odešel prezident ČSA Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Českého Aeroholdingu Josef Adam. Dvořák si tehdy post šéfa představenstva udržel.O změnách s Babišem diskutoval na konci června v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Tehdy řekl, že Řehoř bude nepochybně Babišovým vazalem. "Na ty nejdůležitější místa si vždy vyberete ty, kteří vás slepě poslouchají. Je to váš styl. Já vám to nevyčítám, ale pokládám to za nesmírně nebezpečné," uvedl Kalousek.Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem. Jeho dceřinými společnostmi jsou od dubna 2012 Letiště Praha, provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 České aerolinie, od dubna 2012 Czech Airlines Technics, poskytující služby v oblasti technické údržby letadel, od října 2011 Czech Airlines Handling, zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících, od listopadu 2011 CSA Services, nabízející především personální služby, a od prosince 2011 Holidays Czech Airlines, nabízející volnou kapacitu v rámci pronájmu letadel s posádkou.

Novým předsedou představenstva Českého aeoholdingu se stal Václav Řehoř, jeho dosavadní místopředseda. Ve funkci nahrazuje Miroslava Dvořáka, který ze společnosti odchází.

Post místopředsedkyně představenstva bude nově zastávat Zuzana Tairova. Představenstvo společnosti dále tvoří Petr Pavelec a nově jmenovaný Pavel Haleš, který zároveň zastává post předsedy představenstva společnosti Czech Airlines Handling. Jedno místo v pětičlenném představenstvu zůstává zatím neobsazeno.

Nové složení představenstva Českého aeroholdingu:

Ing. Václav Řehoř, PhD., MBA – předseda

Ing. Zuzana Tairova, FCCA – místopředsedkyně

JUDr. Petr Pavelec, LL.M. - člen

Mgr. Pavel Haleš - člen

Stručné životopisy nových členů představenstva:

Ing. Václav Řehoř, PhD., MBA (48 let)

Vystudoval ČZU v Praze, kde získal i doktorát se zaměřením na ekonomiku a řízení podniku. Na PIBS při VŠE v Praze/The Manchester Metropolitan University absolvoval MBA. Během své třiadvacetileté pracovní kariéry působil na různých pozicích ve společnostech v ČR, Velké Británii a v Kanadě. V posledních osmi letech pracoval pro firmy vlastněné private equity fondy: Advent International, ARX Equity Partners nebo Benson Oak. Od roku 2006 působil jako finanční ředitel a jednatel ve firmě CCS ze skupiny Fleetcor Technologies a od října 2007 do roku 2011 byl tzv. acting CEO/generálním ředitelem této společnosti. V letech 2011 – 2013 zastával pozici CFO/finančního ředitele ve skupině Fleetcor Europe.

Ing. Zuzana Tairova, FCCA (40 let)

Vystudovala VŠE v Praze - obor účetnictví a finanční řízení podniku a je členem Asociace certifikovaných účetních (ACCA). Od roku 1998 pracuje ve společnosti PricewaterhouseCoopers Audit, kde od roku 2007 zastávala pozici ředitelky v oddělení auditorských služeb. V letech 2008 až 2010 působila v Almaty v Kazachstánu a dále v roce 2007 působila v Moskvě v Ruské federaci jako členka regionálního vedení auditorských služeb sítě PwC ve střední a východní Evropě. Během pracovní kariéry načerpala řadu zkušeností na auditorských a poradenských projektech v USA a řadě evropských zemí.

JUDr. Petr Pavelec, LL.M. (35 let)

Vystudoval PF UK v Praze a na University of Warwick dále studoval postgraduální program International Economic Law. Více než devět let sbíral zkušenosti v renomovaných zahraničních advokátních kancelářích, mezi poslední z nich patří advokátní kancelář White & Case, kde zastával pozici seniorního advokáta. Ve své praxi se věnoval zejména korporativnímu právu M&A a Private Equity transakcím.

Mgr. Pavel Haleš (36 let)

Vystudoval Univerzitu J. A. Komenského Praha. Do Českých aerolinií nastoupil v roce 1998 na funkci supervizora. Od té doby prošel řadou vedoucích pozic – ředitel útvaru Ramp Control, vedoucí oddělení Služby cestujícím, vedoucí provozu Odbavení cestujících a transfer. Mezi roky 2010 – 2012 působil na pozici výkonného ředitele sekce Odbavení a služby cestujícím. V letech 2012 – 2013 zastával v Czech Airlines Handling funkci výkonného ředitele pro pozemní provoz. Od 1. června 2013 je předsedou představenstva společnosti Czech Airlines Handling.

Související

Více souvisejících

Český Aeroholding Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 4 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 5 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy