Má mít finanční arbitr víc pravomocí? Ministerstvo financí a ČNB se přou

S rozdílnými stanovisky v připomínkovém řízení se setkal návrh skupiny poslanců ANO, kteří chtějí rozšířit působnost finančního arbitra. Arbitr by měl podle nich nově rozhodovat například spory ze smluv o neživotní pojištění, doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění.

Ministerstvo financí s návrhem nesouhlasí stejně jako Hospodářská komora, zatímco třeba Česká národní banka ho podporuje. Návrh má i podporu přímo finančního arbitra. 

Působnost arbitra by se měla rozšířit i v případě spotřebitelských úvěrů, kde vedle spotřebitele vystupuje ručitel, nebo pokud je třeba dluh zajištěn zástavním právem. Současná situace, kdy část sporů na finančním trhu neřeší finanční arbitr, ale Česká obchodní inspekce jako obecný orgán mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, je podle poslanců nevyhovující a pro spotřebitele nepřehledná. Například spory ze životního pojištění řeší finanční arbitr a spory z neživotního pojištění obchodní inspekce.

Ministerstvo financí ve svém negativním stanovisku poukazuje například na to, že lze očekávat nárůst počtu řešených sporů, a tím potřebu přibrat nové zaměstnance, což si vyžádá další peníze. Předkladatelé uvádějí, že půjde o 24 milionů korun ročně, podle MF však tento odhad není podložený podrobnější analýzou. Finanční arbitr spadá pod rozpočtovou kapitolu ministerstva financí a ročně dostává kolem 70 milionů korun.

Ministerstvo má výhrady i k obsahu návrhu. Například u bodu, aby arbitr řešil i spory z neživotního pojištění, poznamenává, že by šlo o značný zásah do arbitrovy působnosti. "Spory z neživotního pojištění jsou často technicky složité a k jejich vyřešení bývá zapotřebí odborných znaleckých posudků," podotýká MF. "Již dnes je finanční arbitr kapacitně na hraně dlouhodobého fungování. Tento problém zároveň není řešitelný pouhým navyšováním funkčních míst," dodal úřad.

Hospodářská komora ČR považuje nynější právní úpravu za dostačující pro ochranu spotřebitele. "V případě rozšíření působnosti finančního arbitra lze očekávat, že spor bude administrativně či personálně náročnější než v dosavadním řízení před Českou obchodní inspekcí," uvedla komora.

Naproti tomu samotná kancelář finančního arbitra doporučila vládě zaujmout kladné stanovisko. Návrh označila za další významný posun ke komplexnímu a systémovému řešení v mimosoudním řešení spotřebitelských sporů na finančním trhu.

Česká národní banka s rozšířením působnosti arbitra také souhlasí. Půjde podle ní o pozitivní změnu. Je podle ní logické, aby například věci související se zajištěním a utvrzením spotřebitelského úvěru spadaly rovněž pod arbitra, stejně jako u sporů ze smluv týkajících se penzijního spoření a připojištění.

Návrhem poslanců se bude zabývat vláda jako celek a vydá k němu své stanovisko pro poslance. Není jisté, zda se poslanci stihnou ve zbytku volebního období tímto návrhem zabývat.

Související

Soud, ilustrační foto

Finanční arbitr loni začal řešit méně sporů, nejvíc šlo o úvěry

Finanční arbitr, který je mimosoudní institucí pro řešení zákonem stanovených sporů mezi spotřebiteli a finančními společnostmi, loni řešil méně sporů než o rok dřív. Počet zahájených řízení klesl o 223 případů na 1178 sporů. Nejvyšší podíl zahájených řízení, víc než polovinu, tvořily spory ohledně spotřebitelských úvěrů.
Ilustrační fotografie

Spor o peníze nemusí hned k soudu. Víte, k čemu slouží finanční arbitr?

Praha - Finanční arbitr loni přijal 1337 návrhů na zahájení řízení, což byl meziroční pokles asi o třetinu. Největší část jeho práce představovaly stejně jako v dřívějších letech spory ze životního pojištění a ze spotřebitelských úvěrů. Nejméně sporů se týkalo kolektivního investování. Uvádí to výroční zpráva o činnosti finančního arbitra, kterou předložil poslancům.

Více souvisejících

Finanční arbitr Ministerstvo financí hospodářská komora ČNB Ekonomika Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy