Finanční arbitr loni začal řešit méně sporů, nejvíc šlo o úvěry

Finanční arbitr, který je mimosoudní institucí pro řešení zákonem stanovených sporů mezi spotřebiteli a finančními společnostmi, loni řešil méně sporů než o rok dřív. Počet zahájených řízení klesl o 223 případů na 1178 sporů. Nejvyšší podíl zahájených řízení, víc než polovinu, tvořily spory ohledně spotřebitelských úvěrů.

Na druhém místě s pětinovým podílem byly spory týkající se životního pojištění. Finanční arbitr to uvedl ve své výroční zprávě za loňský rok, kterou předložil poslancům.

Na arbitra se mohou obrátit pouze spotřebitelé, kteří tak nemusí vynakládat peníze na právníka a na poplatky. Finanční instituce, kterých se to týká, mají povinnost se řízení před arbitrem zúčastnit.

Loni navíc pokračovalo téměř 2000 sporů z dřívějších let, takže arbitr celkově řešil přes 3100 případů. Ukončit se mu podařilo 1944 řízení a z toho v 1124 smírným řešením sporu.

V případě spotřebitelských sporů zahájil arbitr loni 664 řízení a 490 jich ukončil. Z toho 395 řízení se podařilo vyřešit smírně, například zpětvzetím návrhu nebo schváleným smírem. Nejčastěji šlo o to, zda je úvěrová smlouva platná kvůli tomu, jestli poskytovatel úvěru řádně posoudil schopnost dlužníka splácet, jak ukládá zákon. V některých případech finanční arbitr nemohl spor řešit a musel řízení zastavit. V řízení vyšlo najevo, že úvěrová smlouva byla sjednána jako podnikatelská a navrhovateli se nepodařilo prokázat, že ve skutečnosti šlo o spotřebitelský úvěr.

Častým předmětem sporu bylo určení výše dluhu ze spotřebitelského úvěru s ohledem na vysokou odměnu nebo neplatná ujednání o smluvní pokutě. Klienti se obraceli na arbitra také kvůli poplatku za předčasné splacení úvěru, a to hlavně u hypoték.

Nejméně řízení se loni týkalo směnáren; arbitr již řešil celkem 31. Od loňského dubna začala platit změna zákona, která umožnila klientům odstoupit od transakce do tří hodin od směny peněz. Arbitr ve zprávě uvádí, že počet nových sporů od té doby výrazně klesl.

Kromě toho zahájil arbitr loni dalších 160 řízení s finančními institucemi kvůli pokutě za to, že mu odmítly poskytnout součinnost. Na pokutách vybral přes dva miliony korun.

Finančního arbitra zřídil stát jako orgán mimosoudního řešení sporů mezi klienty a finančními institucemi. Spory se mohou týkat platebních služeb, elektronických peněz, úvěrů, kolektivního investování, investic, životního pojištění, stavebního spoření nebo směňování peněz. Řízení před arbitrem je bezplatné. Tuto funkci zastává od roku 2016 již ve svém druhém funkčním období Monika Nedelková. Jejím zástupcem je Lukáš Vacek.

Kancelář arbitra loni hospodařila s výdaji 61 milionů korun, z toho na platy a související výdaje šlo 41 milionů korun. V průměru a na přepočtené osoby pracovalo v kanceláři loni 50 zaměstnanců.

Související

Ilustrační fotografie

Spor o peníze nemusí hned k soudu. Víte, k čemu slouží finanční arbitr?

Praha - Finanční arbitr loni přijal 1337 návrhů na zahájení řízení, což byl meziroční pokles asi o třetinu. Největší část jeho práce představovaly stejně jako v dřívějších letech spory ze životního pojištění a ze spotřebitelských úvěrů. Nejméně sporů se týkalo kolektivního investování. Uvádí to výroční zpráva o činnosti finančního arbitra, kterou předložil poslancům.

Více souvisejících

Finanční arbitr Ekonomika úvěry hypotéky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy