E-shopy v ČR hlásí rekord. Tržby loni stouply o 15 procent na 161 miliard korun

Češi loni nakoupili v internetových obchodech zboží za rekordních 155 miliard korun. Je to o 15 procent více než v roce 2018. Vyplývá to z údajů Asociace pro elektronickou komerci. Provozovatel nejrozšířenější tuzemské platformy pro internetové obchody Shoptet odhadl tržby ještě o šest miliard korun vyšší, nicméně se stejným meziročním růstem. Odhad Shoptetu v absolutních číslech byl proti asociaci vyšší i v předchozím roce. Letos obchodníci čekají růst o deset až 15 procent.

Rekordnímu ročnímu obratu podle Shoptetu pomohl mimo jiné stoupající počet internetových obchodů, který meziročně vzrostl o 3,5 procenta. Největší podíly na obratu tvořily elektronika, kosmetika a oblečení. Na celém českém maloobchodu už se e-commerce podílí téměř ze 13 procent.

V letošním roce předpokládá asociace mírné zpomalení. "Očekáváme, že česká e-commerce v novém roce poroste v rozmezí deset až 15 procent. Více nám ale prozradí až výsledky za první měsíce roku 2020," uvedl výkonný ředitel asociace Jan Vetyška.

Na prvním místě žebříčku podle celkové hodnoty on-line nákupů za loňský rok figuruje s 37 procenty elektronika. Druhá byla kosmetika s 12 procenty. Na internetu více utrácely ženy, na které připadalo 60 procent tržeb.

"Sílící trend on-line nákupů pozorujeme u oblečení. Svou roli v tom sehrávají nejen velké módní e-shopy, ale také obchody, které prodávají například i sportovní vybavení. Rychle ale roste také obliba on-line nakupování potravin, která bude podle nás stoupat i nadále," uvedl výkonný ředitel Shoptetu Miroslav Uďan.

Při srovnání různých období roku drží jasné prvenství to předvánoční. Za listopad a prosinec byl obrat českých e-shopů 51 miliard korun, z toho 12 miliard utratili Češi během posledních dvou týdnů před Vánoci.

Na největším tuzemském e-shopu Alza.cz se loni nejvíce prodávaly mobilní telefony, notebooky, domácí a bílé elektro, televize, komponenty, příslušenství, nositelná elektronika, sluchátka a reproduktory). "Hitem loňska byla bezdrátová sluchátka - zájem byl obrovský, počty prodaných kusů za čtvrté čtvrtletí rostly meziročně o 226 procent," řekla ČTK mluvčí Patricie Šedivá.

Pro skupinu Mall.cz byl nejsilnějším dnem 29. listopad, kdy vrcholila akce Black Friday. Celkově za poslední dva měsíce roku zaznamenal e-shop meziroční růst tržeb o 25 procent. "Letos jsme poprvé, i přes některé varovné zprávy a zažité zvyky, viděli, že lidé objednávali dárky skutečně až do poslední chvíle. V období od poloviny měsíce do 23. prosince u nás uskutečnili o 40 procent více objednávek než v loňském roce," uvedl výkonný ředitel Mall.cz Oldřich Bajer.

Češi loni více nakupovali on-line i méně tradiční komodity, například drahé kovy. "Prodeje zlatých a stříbrných investičních mincí a slitků přes internet v loňském roce vzrostly zhruba o 20 procent. Letos očekáváme podobný nárůst," dodal obchodní ředitel české společnosti Step Finance Tomáš Braný.

Téměř 70 procent veškerého zboží prodávají e-shopy se sídlem v Praze. Po hlavním městě následují Brno (osm procent) s Ostravou (šest procent). Značný podíl on-line prodejů eviduje Shoptet také v Jihočeském kraji (tři procenta).

Související

Více souvisejících

e-shopy tržby češi Ekonomika Obchody Móda černý pátek (Black Friday) Mall.cz Alza

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy