Hodnota veřejných stavebních zakázek loni klesla, nejvíc jich získala Eurovia

Objem zakázek, které veřejní investoři zadali stavebním firmám, loni meziročně klesl o 1,9 procenta na 204,6 miliardy korun. Počet se zvýšil o 14,2 procenta na 4473. Největším zadavatelem byla Správa železnic se zakázkami za 38 miliard korun. Hodnota nově vypsaných zakázek vzrostla o 29,6 procenta. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně stavby bytů, kanceláří nebo průmyslových hal, meziročně vzrostla o 17,7 procenta na 61,3 miliardy korun. U inženýrských staveb, tvořených hlavně dopravní infrastrukturou, hodnota zakázek klesla o 8,4 procenta na 143,3 miliardy korun.

Průměrná velikost zakázky se meziročně snížila o 14,1 procenta na 45,8 milionu korun. Podíl zakázek spolufinancovaných z evropských dotací meziročně klesl o 13,3 procentního bodu na 42 procent.

Hodnota 22 zadaných zakázek překročila miliardu korun, v prosinci přibyla jedna. Největší byla modernizace železničního uzlu Pardubice za 6,73 miliardy korun. Správa železnic ji zadala sdružení Eurovia, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., Elektrizace železnic a GJW Praha. Předloni veřejná správa zadala 29 miliardových zakázek.

Z firem získala nejvíce zakázek Eurovia, která samostatně vyhrála tendry za 3,87 miliardy korun. Z dalších 26,4 miliardy korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.

Podle regionů patřila největší hodnota zadaných zakázek Středočeskému kraji, 25,9 miliardy korun. Následovaly Moravskoslezský (22,3 mld. Kč), Jihomoravský (20,4 mld. Kč), Plzeňský kraj (18,3 mld. Kč) a Praha (17,4 mld. Kč).

Hodnota nově vypsaných zakázek loni meziročně vzrostla o 29,6 procenta na 209,8 miliardy korun. Objem zakázek v pozemním stavitelství meziročně stoupl o 7,5 procenta na 48,1 miliardy korun, v inženýrském stavitelství se zvýšil o 38 procent na 161,7 miliardy korun.

Objem 32 vypsaných zakázek loni překročil miliardu korun. Největší byla výstavba úseku trasy D pražského metra v úseku Pankrác - Olbrachtova, kterou vypsal Dopravní podnik hlavního města Prahy. Předpokládaná cena je 13,1 miliardy korun.

"Veřejné stavební práce by mohly kompenzovat očekávaný pokles poptávky privátního sektoru a stát se stabilizujícím faktorem tuzemské ekonomiky v nastávajícím období. Limitujícím faktorem pro růst stavební produkce pro veřejný sektor se může ale stát zajištění potřebných pracovníků pro realizaci zakázek ve smluvních termínech," uvedl analytik stavebního trhu IS Ivan Vrhel.

Veřejné zakázky měly předloni na celkových tržbách stavebních firem podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) podíl 45,9 procenta. Předloni stavebnictví meziročně vzrostlo o 2,7 procenta. Loni za leden až listopad meziročně kleslo o 7,2 procenta. V listopadu se snížilo o 8,4 procenta, klesalo devět měsíců po sobě.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví veřejné zakázky Ekonomika eurovia

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy