Pivovary na Plzeňsku vaří vánoční piva, očekávají velký zájem

Pivovary v Plzeňském kraji připravily na Vánoce a konec roku speciální piva ve stejném objemu jako v minulých letech před koronavirovou pandemií. V důsledku otevření restaurací ve čtvrtek příští týden, odkdy se začne pivo také čepovat, očekávají minimálně stejný prodej jako v minulých letech, zjistila ČTK. O rozvolnění vláda rozhodla dnes.

"Počítáme s tím, že se vánočních piv prodá stejně jako v minulých letech. Lidé jsou natěšení a určitě přijdou a ještě si koupí pivo v lahvích s sebou," řekl Petr Míč z marketingu plzeňského Purkmistru. Pivovar s restaurací očekává, že se prodej zhruba do poloviny ledna "rozjede". Pokud to tak bude, prodá všechno pivo.

Purkmistr uvařil na Vánoce sedmnáctistupňový světlý speciál, který bude mít na čepu od 14. prosince a bude také v lahvích, a to v 0,5 litru, v 0,7 litru v barikovaném provedení, kdy pivo tři měsíce zraje v dubových sudech a v třetinkách, takzvaný vymrazovaný, který bude mít 9,5 procenta alkoholu a půjde o dvacetistupňové pivo. "Když se hospody otevřou v příštím týdnu, nejméně polovina svátečního piva by se mohla vyčepovat," uvedl.

Pivovar Zlatá kráva v Nepomuku uvařil podle svého šéfa Radovana Sochora medový speciál Tele v medu. "Začneme ho prodávat na čerty," uvedl. Dalším vánočním pivem je Jiskra. Na lahve má speciální vánoční etikety a krabice. Pivovar chtěl původně vyrobit více druhů, nakonec se ale letos rozhodl jen pro jedno speciální pivo.

Sládek z plzeňského pivovaru Beer Factory Petr Krýsl uvařil vánoční polotmavý spodně kvašený sedmnáctistupňový bock, silnější pivo určené na zahřátí a barikovaný ležák. Tak z 90 procent bude piva lahvovat na vánoční spotřebu a dárky a stáčet do malých "party" soudků, se sudy velkých objemů moc nepočítá. "Hospody určitě zavezeme, ale záleží na výtoči," řekl. Neočekává, že by se tam lidé nahrnuli. "Po letním rozvolnění jsme všichni čekali, jaká to bude paráda, ale dělo se to velmi málo. Předpokládám, že to bude velmi podobné jako v září. Očekávám tak polovinu, někde třetinu lidí. Nevíme, jak jsou na tom lidé finančně a zdravotně, takže těžko říct," řekl.

"Tradičně připravujeme speciální vánoční balení a dárkové edice, které jsou velmi oblíbené. Letos například ležák Pilsner Urquell ve speciální litrové lahvi s patentním uzávěrem, adventní kalendář, speciální kufřík s plechovkami nebo dárkové balení s krýglem," uvedl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Vzhledem k dosud nejistému termínu otevření restaurací pivovar na prosinec vánoční speciál nepřichystal.

Související

Pivo

Ceny piva opět porostou. Pivovary během podzimu zdraží

Velké pivovary připravují podzimní zdražení, a to o zhruba jednu korunu za půl litru piva. Tento krok by měl být následován zvýšením cen v restauracích, což bude mít negativní dopad na hospodský průmysl. Uvedla to Česká televize s tím, že situaci komplikuje i plánované zvýšení DPH na čepované pivo.

Více souvisejících

Pivo pivovary Vánoce Ekonomika Restaurace

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy