Průzkum Hospodářské komory: Návrat cizinců do vlasti se dotkl pětiny firem

Březnový návrat cizinců z Programu kvalifikovaný zaměstnanec do vlasti se dotkl pětiny firem. Často si brali na cestu domů neplacené volno. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory z počátku dubna. Ze 240 respondentů jich 233 uvedlo, že zaměstnávají celkem 3625 pracovníků z Ukrajiny a dalších zemí přes Program kvalifikovaný zaměstnanec.

Koncem března 2020 vyvolalo rozhodnutí ukrajinských úřadů uzavřít hranici a podobné kroky jiných zemí kvůli obavám ze šíření koronaviru návrat zahraničních pracovníků do vlasti.

"Ukrajinští zaměstnanci opravdu chybí. Nejvíce je to zřejmé v zemědělství, kterému začíná sezona. Kontaktují nás ale i stavební firmy. Jsou to obory, ve kterých se pracuje převážně venku a šíření nákazy je možné lépe eliminovat," řekla ČTK poradkyně sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy Jitka Hejduková.

Jako důvod, proč někteří nevyužili možnost návratu domů, uváděly firmy například strach zaměstnanců o práci, případně obavu ze situace na Ukrajině. Zmiňovaly i finanční nevýhodnost neplaceného volna ve srovnání s náhradou mzdy, kterou jim zaměstnavatel vyplácí, pokud jsou na překážce v práci. Část zahraničních zaměstnanců využila k návratu dovolenou a výjimečně někteří ukončili pracovní poměr.

Tři pětiny firem vůči zaměstnancům ze třetích zemí neučinily žádné speciální kroky a ani je neplánují. Čtvrtina účastníků ankety deklarovala zájem o nabírání dalších zaměstnanců z těchto zemí. Komora to potvrzuje, protože její pověřená pracoviště stále evidují značný zájem o Program kvalifikovaný zaměstnanec. Firmy žádají o zařazení do programu a podávají žádosti o další zaměstnance, a to i přes to, že ambasády příjem žádostí pozastavily. Termín obnovení příjmu zaměstnanců ze třetích zemí dosud není znám.

K propouštění se zatím uchýlila tři procenta účastníků šetření. Podobně marginální je podíl zaměstnavatelů, kteří neprodlužovali pracovní smlouvy a zaměstnanecké karty, respektive žádosti o ně vzali zpět podobně jako žádosti o zařazení do programu. Řada zaměstnavatelů ještě neví, jak bude postupovat. Čekají na dobu, až se situace zlepší, až dorazí pomoc státu, a na to, jak se bude vyvíjet počet zakázek jejich firmy.

Pokud jde o zvažované propouštění, respektive ukončení spolupráce se zaměstnanci z Ukrajiny nebo jiných třetích zemí v souvislosti s dopady koronaviru, nyní jen sedm procent zaměstnavatelů o takovém kroku uvažuje.

Většina (65 procent) účastníků uvedla, že po znovuotevření hranic bude žádat o další pracovníky přes Program kvalifikovaný zaměstnanec, tedy počítají s delší spoluprací. Velká část firem ale zatím vůbec neví, jak se situace s otevřením hranic a poptávka po službách čí výrobcích jejich firmy vyvine. Často respondenti uváděli, že pokud bude možné místa obsadit českým pracovníkem, nebudou o další cizince žádat.

V Programu kvalifikovaný zaměstnanec se přijímají žádosti firem o pracovníky z Ukrajiny, Černé Hory, Srbska, Filipín, Indie, Kazachstánu, Moldavska a Mongolska. Nejvyšší kvóta je pro občany Ukrajiny.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora firmy Cizinci Ekonomika svaz průmyslu a dopravy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy