Slovensko je v šoku: Advokátní kancelář má dostat astronomickou odměnu

Bratislava - Pod Tatrami se schyluje k dalšímu skandálu. Odměnu 64 milionů eur (1,67 miliardy korun) by měla zinkasovat advokátní kancelář za své služby ve vyhrané arbitráži Slovenska ve sporu o odškodné za zrušený pronájem největší slovenské vodní elektrárny v Gabčíkovu.

Napsal to týdenník Plus 7 dní, podle kterého to vyplývá ze smlouvy mezi advokátní kanceláří právníka Radomíra Bžána a bývalým Fondem národního majetku (FNM). Opozice požaduje vyvození odpovědnosti vůči státnímu manažerovi, jenž smlouvu podepsal.

Kauza souvisí s arbitráží, ve které Slovensko letos uspělo proti domácímu výrobci elektřiny, společnosti Slovenské elektrárne (SE), ve věci zrušeného pronájmu elektrárny na řece Dunaji. Arbitrážní soud zamítl požadavek SE, které původně měly elektrárnu Gabčíkovo v pronájmu, na vyplacení odškodného. Jeho výši podnik, do kterého loni vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding, dříve vyčíslil na 588,2 milionu eur (15,3 miliardy korun).

Bývalý FNM, jehož nástupcem se mezitím stala státem kontrolovaná firma MH, podepsal smlouvu s advokátní kanceláří v roce 2015 za předchozí jednobarevné vlády premiéra Roberta Fica. Smlouva počítá s vyplacením odměny v závislosti na hodnotě sporu.

"Odměna, která má být vyplacena advokátní kanceláři, představuje přibližně poloviční výši odměny, která je přípustná podle vyhlášky o odměnách advokátů, a proto ji nelze pokládat za neadekvátní," citoval Bžána list Denník N.

Slovenské právní předpisy umožňují advokátům dohodnout s klientem odměnu do výše 20 procent hodnoty sporu. Přesnou částku, kterou by měla právnická kancelář za právní služby v arbitráži zinkasovat, stát neupřesnil. Podle medií by odměna mohla být nakonec vyšší než zmiňovaných 64 milionů eur, a to kvůli tomu, že v arbitráži se rozhodovalo až o vyplacení odškodného pro SE 700 milionů eur (18,2 miliardy korun).

Partner slovenské pobočky jedné z mezinárodních advokátních kanceláří Peter Kubina řekl, že dotyčná odměna za právní služby je kriminální. Ministr hospodářství Peter Žiga označil dohodnutou odměnu za nepřiměřenou, podobně se vyjádřila i ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Státní firma MH Manažment by podle ministrů měla jednat s advokátní kanceláří o snížení ceny za právní služby.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko arbitráž EUR

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy