Terno Škody Transportation ve Finsku: Dokončila nákup strojíren Transtech

Helsinky - Škoda Transportation dokončila nákup finského výrobce tramvají a vlaků, firmy Transtech. Dnes podepsala smlouvu na koupi zbylých 25 procent jediného skandinávského výrobce kolejových vozidel. Cenu nezveřejnila. Většinový podíl držela Škoda od srpna 2015. ČTK to dnes řekla mluvčí skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá. Finská firma se 750 zaměstnanci má roční tržby tři miliardy korun.

Obchod byl uzavřen při návštěvě premiéra Andreje Babiše ve Finsku, jehož doprovázela podnikatelská delegace.

"Dlouhodobým záměrem skupiny Škoda Transportation je upevnit své postavení na trzích západní Evropy. To je také záměrem nového vlastníka, mezinárodní investiční skupiny PPF, pod jejímž vedením se nám podařilo dokončit i akvizici finské společnosti Transtech," řekl předseda představenstva a generální ředitel skupiny Škoda Petr Brzezina.

Škoda Transportation koupila kontrolní podíl v srpnu 2015.

Podle viceprezidenta Škody Transportation a předsedy představenstva Transtechu se za tři roky podařilo firmu úspěšně restrukturalizovat a stabilizovat. "Získali jsme nové zakázky a dnes míří tramvaje z Transtechu do Helsinek nebo Tampere. Dodáváme také nové vozy pro finské dráhy. Zvýšili jsme počet zaměstnanců z 500 na 750," uvedl.

TransTech, jehož hlavními produkty jsou elektrické jednotky, vagony, tramvaje a strojírenské výrobky, byl založen v roce 1985. Škoda Transportation koupila majoritní podíl od finské investiční společnosti Pritech Oy. Původní vlastník, pan Ilka Brotherus, zůstal minoritním akcionářem prostřednictvím společnosti Sinituote Oy, od níž teď Škoda získala zbylý balík.

Loni v říjnu podepsal Transtech smlouvu na dodávku až 65 tramvají finskému městu Tampere. Hodnota kontraktu je 2,7 miliardy korun. Vozidla budou sloužit na trati, která má být dostavěna v roce 2021. Třetí největší finské město si na první etapu nově vznikající sítě objednalo 19 tramvají ForCity Smart Artic včetně desetiletého servisu. Smlouva rovněž zahrnuje další tři opce až na 46 vozidel. V srpnu si Finské státní dráhy objednaly 20 dvoupodlažních osobních vozů. Za minulé dva roky získala skupina Škoda ve Finsku kontrakty za deset miliard korun.

Škoda Transportation, přední evropská skupina v oboru výroby kolejových vozidel a trolejbusů, patří od letošního dubna do skupiny PPF nejbohatšího českého byznysmena Petra Kellnera.

Související

Designová studie vlakových souprav Škody Transportation pro německé dráhy Deutsche Bahn.

Škoda Transportation staví zázemí a zkušebnu, investuje přes 800 milionů

Strojírenská skupina Škoda Transportation začala v Plzni stavět zázemí pro výrobu podvozků a zkušebnu pro testování vozidel. Letos a v příštím roce investuje do areálu více než 800 milionů korun a přijme postupně více než tisíc zaměstnanců. Hledá především konstruktéry, projektanty a elektromechaniky.
Škoda T. vyrobila pro Slovenské dráhy (ZSSK) moderní vícesystémovou lokomotivu Škoda 109 E

Škoda Transportation se loni propadla do ztráty 380 milionů

Strojírenská skupina Škoda Transportation se loni propadla do ztráty téměř 380 milionů korun. O rok dříve měla přitom hospodářský výsledek po zdanění ve výši 327 milionů Kč. Konsolidované tržby výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra přesáhly 9,9 miliardy korun a byly o 16 procenta nižší než v roce 2018. Informace zveřejnila skupina na svém webu.

Více souvisejících

ŠKODA TRANSPORTATION a.s. Transtech (Finsko) Ekonomika Finsko ppf group

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy