V Rize zadrželi oblastního šéfa Škody Transportation, dle úřadů vzal obří úplatek

Policie lotyšské metropole Rigy dnes zadržela oblastního ředitele firmy Škoda Transportation Vladislava Kozáka a další dvě osoby pro podezření z korupce. Oznámil to lotyšský rozhlas. Podle protikorupční agentury KNAB se případ týká soutěže na dodávku trolejbusů a autobusů z roku 2013 a nízkopodlažních tramvají z roku 2016. V případu podle lotyšských úřadů figurují firmy z České republiky a Polska.

Rozhlas s odvoláním na soudní dokumenty uvedl, že vyšetřovatelé mají podezření na úplatek ve výši 800.000 eur (přes 20 milionů korun). Kromě Kozáka byly dnes zatčeny ještě čtyři další osoby, mimo jiné šéf odboru pro infrastrukturu a rozvoj rižského dopravního podniku.

Na vyšetřování, které začalo v listopadu, se podle serveru Baltic News Network (BNN) podílejí protikorupční policisté z Polska, kteří zadrželi jednu osobu ve Varšavě a jednu v Poznani. Podle rižského rozhlasu bylo dosud v Lotyšsku a Polsku zatčeno celkem osm lidí, mezi nimi úředníci rižské radnice.

Údajný úplatek pro rižský dopravní podnik byl podle policie postupně převeden do Rigy v malých částkách jako fiktivní platba za konzultační služby přes Kypr, Hongkong a Čínu, uvedla BNN. Podle serveru Delfi v rámci vyšetřování provedla protikorupční policie třicet razií.

KNAB uvedla, že kauza se týká tendrů na dodávku autobusů za 76 milionů eur a trolejbusů za 132 milionů z roku 2013 a dvaceti tramvají firmy Škoda Transportation za víc než 62 milionů eur z roku 2016. Lotyšská agentura LETA napsala, že rižský dopravní podnik už řadu let nakupuje trolejbusy a autobusy firmy Solaris Bus & Coach registrované v Polsku.

Rozhlas oznámil, že všech pět členů správní rady dopravního podniku Rigas satiksme předalo rezignační dopisy starostovi města Nilsu Ušakovsovi. Starosta jmenoval prozatímní správní radu, jejímž úkolem bude zastavit všechny soutěže na nákup městských dopravních prostředků, případně vypsat soutěže nové.

Podle KNAB jsou zadržení podezřelí z předávání a braní úplatků a praní špinavých peněz. Výše úplatku 800.000 eur podle policistů nemusí být konečná, mohlo se jednat o vyšší částku.

Související

Designová studie vlakových souprav Škody Transportation pro německé dráhy Deutsche Bahn.

Škoda Transportation staví zázemí a zkušebnu, investuje přes 800 milionů

Strojírenská skupina Škoda Transportation začala v Plzni stavět zázemí pro výrobu podvozků a zkušebnu pro testování vozidel. Letos a v příštím roce investuje do areálu více než 800 milionů korun a přijme postupně více než tisíc zaměstnanců. Hledá především konstruktéry, projektanty a elektromechaniky.
Škoda T. vyrobila pro Slovenské dráhy (ZSSK) moderní vícesystémovou lokomotivu Škoda 109 E

Škoda Transportation se loni propadla do ztráty 380 milionů

Strojírenská skupina Škoda Transportation se loni propadla do ztráty téměř 380 milionů korun. O rok dříve měla přitom hospodářský výsledek po zdanění ve výši 327 milionů Kč. Konsolidované tržby výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra přesáhly 9,9 miliardy korun a byly o 16 procenta nižší než v roce 2018. Informace zveřejnila skupina na svém webu.

Více souvisejících

ŠKODA TRANSPORTATION a.s. lotyšsko Vladislav Kozák (Škoda Transportation) Korupce Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy