PKN Orlen má nižší zisk, překonal však očekávání

Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 849 milionů zlotých (5,1 miliardy Kč) a překonala očekávání. Zisk je ale o meziročně o 200 milionů zlotých nižší. Firma dnes zveřejnila hospodářské výsledky na svém webu.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že čistý zisk dosáhne 780 milionů zlotých. Tržby i díky vyššímu prodeji stouply o devět procent na 25,3 miliardy zlotých (151,7 miliardy Kč) a byly jen mírně nižší, než se očekávalo. Provozní výsledek (EBITDA LIFO) meziročně vzrostl o 100 milionů zlotých na zhruba dvě miliardy zlotých.

Publikujemy dziś wyniki finansowe #ORLEN1Q19. Pomimo trudniejszego otoczenia makro zwiększyliśmy zysk operacyjny, przychody i sprzedaż. Zwiększyliśmy też udziały we wszystkich rynkach, na których jesteśmy obecni i uruchomiliśmy naszą sieć na Słowacji ? https://t.co/977Uj64Qhx pic.twitter.com/zeW7jFFWHL

— ORLEN (@PKN_ORLEN) 25. dubna 2019

Firma očekává, že cena ropy Brent zůstane letos v průměru stejné úrovni jako loni. Poptávka po benzinu bude stagnovat. V České republice, Německu a Litvě by se měl slabě zvýšit zájem o naftu, v Polsku pak o oba druhy pohonných hmot.

Petrochemický holding Unipetrol je součástí PKN Orlen od roku 2005. Vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Své hospodářské výsledky by dnes měl zveřejnit také. Loni od ledna do března firma vykázala čistý zisk 322 milionů korun při tržbách 27,2 miliardy korun.

Související

Firmy, ilustrační foto

500 největších firem střední a východní Evropy: Česko má v žebříčku 78 zástupců

Česko má v žebříčku 500 největších firem střední a východní Evropy podle obratu za rok 2019 celkem 78 společností, což je o 18 více než o rok dříve. V žebříčku Coface CEE Top 500 obsadila první místo polská společnost PKN Orlen, druhá je česká Škoda Auto a třetí maďarská ropná a plynárenská společnost MOL. Vyplývá to ze studie CEE Top 500, kterou podvanácté představila úvěrová pojišťovna Coface.
Unipetrol

Unipetrol doplácí na snižování emisí, čistý zisk se loni prudce propadl

Petrochemickému holdingu Unipetrol loni klesl čistý zisk na 726 milionů korun z téměř devíti miliard o rok dřív. Tržby se meziročně snížily o téměř dvě procenta na 128,8 miliardy Kč. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes společnost poskytla ČTK. Hospodářské výsledky podle firmy nepříznivě ovlivnily náklady na snižování emisí a nízké marže, poukázala také na předloňské mimořádné příjmy.

Více souvisejících

PKN Orlen Ekonomika Polsko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy