Pařížské letiště Orly obnovuje provoz, na první letadlo čekala vodní slavobrána

Z Orly, druhého největšího pařížského letiště, dnes ráno po třech měsících odstartoval první let, mířil do portugalského Porta, informovala agentura AFP. Letiště bylo pro běžný provoz od konce března uzavřené kvůli pandemii nemoci covid-19. Nyní na něm platí zpřísněná hygienická opatření.

Hasiči na letišti, ležícím na jihu francouzské metropole, pro letoun nízkonákladové společnosti Transavia s plánovaným startem v 06:25 SELČ na rozloučenou vytvořili vodní slavobránu. V uplynulých měsících komerční spoje z Paříže odlétaly kvůli omezování nákladů z letiště Charlese de Gaullea, které je největším ve Francii.

La tradition est que les grands événements sur un aéroport ⁦@ParisAeroport⁩ soient marqués d’un « water salute » . C était le cas à 6h ce matin pour le premier vol à #Orly, après 13 semaines de fermeture, de ⁦@transaviaFR⁩ . pic.twitter.com/La3GqU0mpS

— Augustin de Romanet (@Romanet) June 26, 2020

AFP píše, že Orly se bude k běžnému provozu vracet jen pozvolna. Na dnešek je plánováno pouhých 70 příletů a odletů, kdežto dříve jich za běžných podmínek bylo v průměru šest stovek za den. Dnes jsou naplánovány spoje na Korsiku, do několika zemí schengenského prostoru a do francouzských zámořských území. Zatímco obvykle letiště odbaví 90.000 cestujících denně, nyní to bude jen okolo 8000.

Očekává se, že operací na letišti se začátkem července přibude. Jak velký nárůst to bude, ale zatím není jasné. Závisí to na tom, jak budou jednotlivé země vzhledem k vývoji pandemie covidu-19 otvírat hranice.

V prostorách letiště jsou vylepeny tisíce štítků připomínajících cestujícím, že mezi sebou mají dodržovat bezpečné rozestupy, k dispozici mají dezinfekci na ruce a obsluha sedí za plexisklovými přepážkami. U vchodu na letiště je termokamera, která měří lidem teplotu. Jedním z příznaků nákazy koronavirem je právě zvýšená tělesná teplota nebo horečka.

Související

Francouzští rappeři jdou do vazby kvůli potyčce na letišti

Drsná rvačka rapperů, zdemolovali pařížské letiště. Soud vynesl trest

Osmnáctiměsíční podmínku uložil dnes francouzský soud dvojici známých rapperů, kteří na počátku srpna spustili rvačku v odletové hale pařížského letiště Orly. Jednačtyřicetiletému Boobovi a o tři roky mladšímu Kaarisovi hrozilo původně až několikaleté vězení, informovala agentura AFP.

Více souvisejících

letiště Orly (Paříž) Paříž letadla, letectví Francie Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy