Uber získal zpět licenci na provoz v Londýně. Katastrofa, reagují tradiční taxikáři

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber smí dalších 18 měsíců nabízet své služby v Londýně. Britský soud dnes vyhověl jeho odvolání proti odmítnutí prodloužení licence, informují světové tiskové agentury. Uber rozhodnutí přivítal, zatímco konkurenční tradiční taxikáři ho označili za katastrofu pro Londýn.

Úřad zodpovědný za londýnský dopravní systém (TfL) odňal Uberu licenci v listopadu 2019 s odůvodněním, že ohrožuje bezpečnost zákazníků. Firma se odvolala a soud nyní podle SkyNews konstatoval, že požadované licenční nároky plní.

Pro zákazníky služby se soudním rozhodnutím nic nemění, protože Uber mohl až do vyřešení odvolání pokračovat v provozu. Podle BBC nabízí v Londýně své služby prostřednictvím jeho aplikace zhruba 45.000 řidičů.

Zatímco Uber rozhodnutí soudu uvítal a uvedl, že bude s TfL dál úzce spolupracovat, asociace řidičů tradičních černých taxíků ho označila za katastrofu pro britské hlavní město. Londýnský starosta Sadiq Khan dnes obyvatele metropole ujistil, že příslušný úřad bude Uber dál pozorně sledovat.

Odporu ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb čelí Uber po celém světě, mimo jiné i v Česku. Tradiční taxislužby považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči Uberu a podobných firem nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Firmu poškozuje koronavirová pandemie, která nepřeje cestování. V uplynulém kvartálu vykázal Uber čistou ztrátu 1,8 miliardy dolarů (41,9 miliardy Kč), což podle agentury AP živí pochybnosti, zda se mu podaří splnit plán dostat se v roce 2021 do zisku.

Související

Letiště Václava Havla Praha

Oficiální taxislužbou pražského letiště bude Uber, garantuje cenu jízdy předem

Taxislužbu na Letišti Václava Havla Praha bude od jara příštího roku nově provozovat společnost Uber. Zvítězila v koncesním řízení, do kterého se přihlásili dva uchazeči. Uber v něm garantoval pevně stanovenou cenu jízdy předem či zajištění dopravní obslužnosti v režimu 24 hodin denně. ČTK dnes o tom informovala mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Dosud provozují smluvní taxislužbu na letišti společnosti TAXI Praha a FIX.

Více souvisejících

Uber Londýn Ekonomika Taxi Velká Británie Sadiq Khan

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy