Srovnejte si rodinný rozpočet – 3 tipy, jak na to

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Zejména v době krize je potřeba každou korunu utrácet s rozmyslem. Pokud i vaše peněženka vypadá před výplatou žalostně prázdně nebo si chcete našetřit třeba na dovolenou „po covidu“, budou se vám hodit naše rady.

Měsíční rozpočet vše odhalí

Nejprve byste si měli sestavit měsíční rozpočet se všemi svými příjmy a výdaji. Do příjmů patří všechny peníze a benefity, které každý měsíc dostáváte – mzda, stravenky, státní příspěvky apod. Kromě základních položek, jako je nájem, potraviny a poplatky za energie, zahrňte do výdajů i splátky půjček a dalších závazků.

Tip č. 1: Srovnáním půjček a pojistek a výběrem nejlevnější varianty můžete hodně ušetřit. Využijte online srovnávače, které vám pomohou najít ten nejvýhodnější produkt (například srovnávač Epojisteni.cz).

Snižte nutné výdaje

Ideálně byste měli 10 % ze svých příjmů spořit nebo ukládat na horší časy. V nynější době však může být pro někoho problém vyjít s penězi do výplaty, natož něco ušetřit. Nicméně některé výdaje jsou zbytečně vysoké a jejich snížením výrazně ponížíte i každoměsíční náklady.

Tip č. 2: Za potraviny a nápoje utrácejí Češi průměrně přes 19 % měsíčního příjmu. Jedná se o velkou položku, proto se snažte tyto výdaje snížit – vařte ekonomicky, sledujte cenu za 100 g, která vám prozradí skutečnou „výhodnost“ nákupu, a využívejte slevy. Dalším nákladným výdajem bývá bydlení. Pokud za nájem platíte moc, poohlédněte se po levnějším bytu v okolí.

Ušetřete na maličkostech

Ušetřit můžete i na zdánlivých maličkostech. Které položky ze seznamu výdajů můžete oželet? Určitě to bude jídlo z restaurací a dovážek, nákup nového oblečení nebo streamovací služby a permanentka do fitness centra. Zaměřte se i na paušální výdaje, jako je platba za internet a telefon – nenabízí jiný operátor lepší cenu za podobný tarif?

Tip č. 3: Najděte levnější variantu vašich potřeb a zábavy. Místo objednání jídla z restaurace uvařte s rodinou večeři podle nového receptu, oblečení nakupujte v secondhandech, cvičení v posilovně nahraďte procházkou nebo využijte outdoorové fitness stroje v parku, zapomeňte na knihkupectví a zamiřte radši do knihovny.

Když peníze pořád schází

Pokud vaše výdaje i přes usilovné šetření stále přesahují příjmy, popřemýšlejte nad brigádou nebo změnou práce. Jestliže vám finanční problémy přerůstají přes hlavu, navštivte dluhového poradce – snažte se situaci vyřešit dříve, než zajde do krajních mezí. V tomto okamžiku máte ještě slušnou šanci vše vyřešit bez trvalých potíží. Neaktivita a přehlížení nedostatku prostředků, nebo dokonce dluhová spirála vás naopak mohou rychle dostat do velmi tíživé situace.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek půjčky pojišťovny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy