Počty balíků se na začátku prosince zvýšily až na dvojnásobek

Počty přepravovaných balíků se na přelomu listopadu a prosince u kurýrních firem zvýšily o 50 až 100 procent. Vrchol sezony očekávají v následujících dvou pondělcích. Internetové obchody v současnosti mají až trojnásobné tržby proti zbytku roku. Vyplývá to z informací firem oslovených ČTK.

"V předvánočním období se počet zásilek ve srovnání s běžnou částí roku navyšuje až trojnásobně. Tento vývoj vidíme i v letošním roce. Největší poptávka standardně přichází s Black Friday a drží se až do poloviny prosince. Během letošního Black Friday o minulém víkendu jsme zpracovali vice než 1,4 milionu zásilek, meziročně jde o 13,5 procentní nárůst," řekl ČTK mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa.

Rostoucí počet balíků z internetových obchodů je podle generálního ředitele DPD Miloše Malaníka spíš překvapivý, protože již během roku bylo patrné, že lidé začínají kvůli inflaci a drahým energiím šetřit. Dobrým příkladem je podle něj snížený zájem o zimní pneumatiky, kterých firma loni přepravovala více. "I přes letošní teplejší říjen se domníváme, že řidiči šetří a nákupy buď odložili, nebo používají starší pneumatiky," dodal.

Internet podle analytika srovnávače Heureka Michala Buzka čekají z pohledu objednávek i útrat nejsilnější dva týdny v roce. "První a druhé prosincové pondělí se v loňském roce vyrovnalo prodejům během listopadového pátku Black Friday. Očekáváme proto, že i letos pondělí 5. a 12 prosince budou opět rekordní,“ řekl ČTK.

"Loni bylo z pohledu přepravených zásilek nejsilnější druhé prosincové pondělí, a tento den jako jeden z vrcholů sezony očekáváme i letos,“ dodal výkonný ředitel Balíkobotu Martin Šauer. Podle dat Balíkobotu se v listopadu v Praze proti září prodloužila doba doručení o 16 procent a podobně jsou na tom další velká města, jako je Brno, Plzeň, Ostrava a Olomouc.

Dopravci se na Vánoce většinou připravují zvyšováním kapacit. Například PPL letos přijala ke svým 2000 zaměstnancům dalších 1000 brigádníků. V sezoně doručuje i několik set tisíc zásilek denně a proto má v nejvytíženější dny nasazeno až o 60 procent více aut. Česká pošta letos otevřela nový velký přepravní uzel v Ostravě Mošnově. Aby dárky pod stromeček dorazily včas, stanovila rozhodný den na 21. prosince. Pokud do tohoto data obdrží všechny druhy balíkových zásilek do přepravy, zaručuje jejich dodání do Štědrého dne.

Tržby e-shopů během slevových akcí Black Friday a Cyber Monday stouply i více než o dvojnásobek v porovnání s průměrnými tržbami v letošním roce. Podle ředitele Shopsysu Matěje Kapošváryho tržby byly zhruba srovnatelné s těmi loňskými, tedy na úrovni sedmi miliard korun. Meziroční propady prodejů zaznamenané v posledních čtvrtletích budou pokračovat a poslední kvartál tohoto roku může mít zhruba podobný výsledek jako v roce minulém, dodal.

Související

Zásilkovna

Zásilkovně zůstaly viset zásilky v Liberci. Firma slibuje refundace

Zásilkovna přiznala potíže, které mohly potkat zásilky některých klientů, pokud cestovaly k adresátům přes liberecké depo. Podle firmy tam ve čtvrtek 31. srpna došlo ke škodní události, která znemožnila doručení. Sklad je dle dostupných informací uzavřený, přičemž zboží zůstalo uvnitř. Důvodem jsou spory mezi společnostmi. 

Více souvisejících

Zásilkovna

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy