Ruský export ropy se vyšplhal na nejvyšší hodnoty od začátku války na Ukrajině

Mezinárodní agentura pro energetiku (IEA) se sídlem v Paříži v úterý oznámila, že vývoz ropy z Ruska se v dubnu zvýšil na nejvyšší úroveň od začátku jeho invaze na Ukrajinu loni v únoru. Tento nárůst příjmů z vývozu, který činí 1,7 miliardy USD (1,56 miliardy eur), nastal navzdory západním sankcím. Informuje web Financial Times.

Ruský export ropy se minulý měsíc zvýšil o 50.000 barelů (1 barel = 159 litrů) denně na 8,3 milionu barelů/den. Podle IEA Moskva tak zcela nesplnila svoji hrozbu, že prudce sníží produkci.

„Rusko ve skutečnosti může zvyšovat objemy, aby nahradilo ztracené příjmy,“ uvedla IEA ve své měsíční zprávě o trhu s ropou.

V současné době probíhá projednávání 11. balíčku sankcí Evropské unie vůči Rusku, který se týká loňské invaze na Ukrajinu. V rámci svých předchozích opatření uvalila EU sankce na celkový počet 1 473 ruských osob a 207 subjektů a rovněž zmrazila ruský majetek v hodnotě 21,5 miliardy eur.

Ve snaze omezit klíčový zdroj financování ruské války na Ukrajině, se skupina G7 (tj. sedmi nejbohatších ekonomik světa) a Austrálie rozhodly stanovit cenové stropy pro ruskou ropu a ropné produkty v koordinaci s Evropskou unií (EU). Tento krok by měl pomoci zamezit ruským snahám mít zisky z prodeje těchto produktů na světových trzích.

Moskva následně pohrozila, že zastaví export do zemí a společností, které dodržují cenové stropy. A oznámila snížení těžby o 500.000 barelů ropy denně. Také její spojenci ve skupině největších světových producentů ropy OPEC+, včetně Saúdské Arábie, se dohodli na snížení těžby.

IEA uvedla, že těžba ruské ropy se v dubnu udržela „v podstatě stabilní“.

"Zdá se, že Rusko nemá problém najít ochotné kupce pro svou ropu a ropné produkty, často na úkor ostatních členů OPEC+ na dvouúrovňovém trhu, který se objevil po vstupu sankcí v platnost," uvedla IEA.

Příjmy Moskvy z vývozu ropy v dubnu 2023 vzrostly meziměsíčně o 1,7 miliardy USD na 15 miliard USD, ale byly o 27 % nižší než ve stejném měsíci 2022. Daňové příjmy Ruska z jeho ropného a plynárenského sektoru se meziročně snížily o 64%.

Podle AFP téměř 80 procent ruského exportu ropy směřuje do Číny a Indie. Očekává se také, že ukončení téměř tříletých omezení spojených s pandemií onemocnění COVID-19 v Číně, zvedne světovou poptávku po ropě v této zemi. IEA již zvýšila svou předpověď poptávky o 2,2 milionu barelů denně na průměrných 102 milionů barelů/den.

„Zotavování čínské poptávky nadále překračuje očekávání, přičemž země v březnu vytvořila historický rekord na úrovni 16 milionů barelů/den,“ dodala IEA.

Související

Více souvisejících

Rusko ropa válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy