Sberbank navrhuje vyplatit rekordní dividendy

Představenstvo největší ruské banky Sberbank navrhuje vyplatit dividendu 25 rublů na akcii, na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů (zhruba 166 miliard Kč). Oznámil to dnes generální ředitel banky German Gref. 

Za loňský rok Sberbank podobně jako jiné velké ruské podniky na doporučení centrální banky a vlády dividendu nevyplatila. Sberbank očekává, že za letošní rok vykáže prudký růst zisku, uvedla agentura Reuters.

Loni bance klesl zisk téměř o 80 procent. Ruským finančním sektorem tehdy otřásly sankce, které na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu uvalily západní státy. Akcie Sberbank obchodované v Moskvě dnes vykazovaly růst zhruba o sedm procent. Rostly více než širší index a táhly ho k sedmiměsíčnímu maximu.

Gref uvedl, že banka se loni rozhodla nevyplatit dividendu, aby si vytvořila rezervu k překonání dopadů rozsáhlých západních sankcí, které se zaměřovaly hlavně na ruský finanční sektor. Banka však podle něj chce poděkovat akcionářům za jejich důvěru, proto navrhla vyplatit rekordní částku. "Podotýkám, že za posledních pět měsíců akcie Sberbank zpevnily o více než 70 procent," zdůraznil Gref. "Ti investoři, kteří nám věřili v nejtěžším období, od jara do podzimu 2022, dostanou nejvyšší možnou návratnost svých investic," uvedl šéf banky.

Sberbank také podle Grefa pravděpodobně přispěje částí zisku na jednorázovou mimořádnou daň, kterou vláda plánuje zavést, aby pomohla pokrýt prohlubující se rozpočtový deficit. "Dnešní rozhodnutí považujeme za důležitou událost nejen pro naše akcionáře, ale pro celý ruský akciový trh," dodal Gref s tím, že akcie Sberbank drží asi 1,5 milionu soukromých ruských investorů.

Akcie Sberbank ale drží také zahraniční investoři. Pro ty není zatím jasné, zda a kdy se k dividendě dostanou, protože akcie Sberbank jsou po ruské vojenské invazi na Ukrajinu pod sankcemi. Naděje jim svitla ve čtvrtek, kdy ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters uvedl, že zváží uvolnění podmínek pro výplatu dividend zahraničním investorům z takzvaných znepřátelených zemí. O podpoře větší flexibility při výplatě dividend zahraničním firmám dnes mluvila i guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová.

Evropská divize Sberbank Europe se loni dostala do potíží kvůli masivnímu odlivu peněz a následným sankcím. Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Česká národní banka (ČNB) už na začátku května pravomocně odebrala bance licenci a pražský městský soud následně poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí bankovní licence zahájila ČNB loni 28. února, čtyři dny po začátku války na Ukrajině.

Rekordní dividendu se loni v září rozhodla vyplatit i ruská plynárenská společnosti Gazprom. Částka 51,03 rublu představovala největší výplatu dividend v historii ruského podnikového sektoru.

Související

Sberbank

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku . Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy Kč. Během dubna budou klienti Sberbank CZ převedeni do České spořitelny, řekla novinářům správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Od května již budou splácet úvěry na nové účty.

Více souvisejících

Sberbank

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy