Stavební výroba meziročně stoupla o 1,9 procenta

Stavební výroba v Česku se loni meziročně zvýšila o 1,9 procenta, o rok dříve stoupla o 2,4 procenta. Nárůstu pomohla vyšší produkce pozemního i inženýrského stavitelství. 

V samotném prosinci zpomalil meziroční pokles stavebnictví na 0,2 procenta z listopadových 0,8 procenta. Meziměsíčně byla výroba vyšší o 1,2 procenta. Vyplynulo to z dnes zveřejněných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

"Stavební produkce si v roce 2022 udržela mírný růst a v obou segmentech vzrostla shodně o 1,9 procenta. Stavebnictví se v průběhu roku dále potýkalo s růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit," uvedl k loňskému výsledku stavebnictví ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Analytici: Stavebnictví ukázalo stabilitu, letos se čeká podobný vývoj

Výsledek stavebnictví v ČR za loňský rok ukázal stabilitu a sílu celého sektoru, s problémy se ale potýkal rezidenční trh. Přes negativní dopady války na Ukrajině, zdražujících energií či stavebních materiálů loni stavební výroba v Česku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla o 1,9 procenta. Analytici oslovení ČTK uvádějí, že letos se očekává podobný vývoj s menším počtem zahájených staveb.

Na růstu stavebnictví se loni shodně podílela vyšší produkce pozemního i inženýrského stavitelství. Obor se ale potýkal s problémy, ke kterým se vedle dopadů války na Ukrajině či růstu cen energií v první polovině roku přidaly váznoucí dodávky zdražujících surovin. Bytovou výstavbu ve druhé polovině roku ovlivnila kvůli nárůstu úrokových sazeb nižší dostupnost hypoték.

"Když k tomu připočteme inflaci, stále jen pomalu se stabilizující trh s energiemi a nenasycený trh práce, není v takové situaci opravdu snadné udržet obor v černých číslech," řekl prezident Skanska Central Europe Michal Jurka. Generální ředitel Xella (výrobce Ytongu) pro ČR a Slovensko Peter Markovič dodal, že ve světle všech negativních faktorů je přesto loňský výsledek velmi dobrý. "Ukazuje na stabilitu a sílu celého sektoru," uvedl Markovič.

Útlum pocítila bytová výstavba, která za loňský rok poklesla o 7,7 procenta. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek řekl, že od jara bylo patrné, že developeři šlapou na brzdu a začínají stavět čím dál méně bytů. Někteří investoři dokonce své stavby odložili. "Projekty se dostaly za hranici rentability, a pokud by byly realizovány, prodělali by na nich. Velké stavební firmy dokonce odstupovaly od vysoutěžených zakázek, protože jim vyšlo levněji zaplatit smluvní pokutu než stavět s výraznou ztrátou," uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Dokončených bytů ale bylo loni 39.460, o 14,1 procenta meziročně více. Počet rostl díky bytovým domům, zatímco dokončování rodinných domů vázlo. Nejvíce se dokončovalo ve Středočeském kraji a Praze. "Blíž k hlavnímu městu zaznamenáváme zájem o nové bydlení v Plzni i Kladně," řekla Kristýna Viktora, vedoucí realitního oddělení Broker Consulting.

V prosinci došlo k růstu inženýrského stavitelství. Jestli jde o nový trend, nebo jen o vliv příznivého počasí nebo předfakturace, se teprve uvidí, uvedl Dufek. Jurka doplnil, že celé středoevropské stavebnictví přechází z nejistoty do mírného útlumu, jehož rozsah nyní závisí na intenzitě veřejných investic. "Vláda deklaruje vyšší investice do infrastruktury, ale jejich reálnost závisí na přípravě nových projektů," řekl Jurka.

Vývoj stavebnictví v letošním roce Jurka očekává velmi podobný roku 2022, Markovič odhaduje, že počet nově zahájených staveb se zřejmě sníží a s Dufkem se shodli, že hitem letošního roku budou rekonstrukce zaměřené na energetické úspory a fotovoltaika. "Lze očekávat, že rok 2023 přinese útlum ve stavebnictví, kdy se budou dokončovat rozestavené projekty a výrazně klesne zahajování nových staveb," uzavřel hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy