Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles

Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. V září se reálně snížila o 3,7 procenta, zatímco v srpnu byla nižší o 0,4 procenta. Klesla i meziměsíčně, a to o 1,7 procenta. Pozemní stavitelství, tedy stavby budov, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížilo o 4,8 procenta. 

Produkce inženýrského stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně klesla o 1,1 procenta. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Stavebnictví v ČR rostlo víc než rok až do letošního července, kdy začalo zpomalovat. Podle statistiků a analytiků jsou za útlumem vysoké ceny stavebních prací i materiálů a menší zájem lidí o koupi bytů a domů.

"V září se stavební produkce vrátila k meziměsíčnímu poklesu a klesla také meziročně. O něco lépe si vedlo inženýrské stavitelství, jehož srovnávací základna byla nižší. Pozemní stavby se potýkaly s vyšší základnou a vývoj brzdil segment menších firem," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavební úřady vydaly podle ČSÚ v září 6768 stavebních povolení, meziročně o 9,9 procenta méně. "Orientační hodnota stavebních povolení dosáhla 41 miliard korun a meziročně rostla o 16,2 procenta. Tento meziroční růst byl ovlivněn povolením velkých staveb dopravní infrastruktury. Pokud bychom odečetli stavby nad miliardu korun a zohlednili cenový vývoj, dostaneme pokles o pět procent," upozornil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Ve srovnání s loňským zářím se začalo stavět o 43,4 procenta bytů méně, konkrétně 2510. Dokončeno jich bylo 3130, to je meziročně o 48,5 procenta víc.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 9,9 procenta, uvedli statistici.

Analytici: Pokles stavebnictví není překvapením, může zklidnit ceny

Další pokles stavebnictví není podle analytiků, které oslovila ČTK, překvapením, jelikož se v něm odráží pokles celé ekonomiky. Projevuje se menší zájem o nákup nemovitostí kvůli vysokým úrokovým sazbám hypoték. Útlum by podle analytiků mohl vést ke stabilizaci rozkolísaných cen materiálů i bytů a k rozvoji nájemního bydlení v Česku.

Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. V září se reálně snížila o 3,7 procenta.

"Horší výsledky stavebnictví nejsou překvapením, protože s poklesem ekonomiky obvykle toto odvětví trpí. Letos jeho situaci navíc komplikuje extrémní růst cen energií a stavebních materiálů, kterých občas byl i nedostatek," uvedl Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka tím, že z hypotečního trhu míří na realitní trh méně peněz, klesá poptávka po nákupu nemovitostí. To se zatím projevuje snížením počtu uskutečňovaných transakcí. V případě, že tato situace bude přetrvávat delší dobu, může docházet k poklesům cen nemovitostí, řekl.

Někteří developeři už avizovali, že možná některé projekty raději odloží, ale ty rozestavěné se snaží dokončit. "Aby mohly začít vydělávat. Nové byty na trhu mohou vést ke stagnaci či dokonce k mírnému poklesu cen nemovitostí," odhaduje Křeček.

Nedostatek a vysoké ceny stavebních materiálů spolu s dražším financováním by měly i nadále být hlavními faktory pro pokračující negativní vývoj ve stavebnictví po zbytek roku, uvedl analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen. Dodal, že v rezidenčním bydlení očekává, že ceny nemovitostí budou v nejbližším horizontu stagnovat. "Pokles cen by měly především zaznamenat kategorie energeticky náročných a rekreačních nemovitostí," řekl Tran Nguyen.

Dufek si myslí, že útlum by mohl vést na přelomu roku k uklidnění cen stavebních materiálů i stavebních prací. Menší nabídka nových bytů a domů podle něj přispěje ke stabilizaci cen a v neposlední řadě přispěje k dalšímu rozvoji nájemního bydlení v Česku. Vyhlídky stavebnictví ale nevidí pro následující měsíce příznivě. "Existuje sice buffer v podobě dodatečných peněz z tzv. fondu obnovy, avšak je otázkou, jak rychle se je podaří aktivovat," uvedl.

Za mírným propadem inženýrského stavitelství je i podoba státního rozpočtu, a to i omezování investic krajů a měst, míní Ondřej Šuch, vedoucí vnějších vztahů Skanska Central Europe. V pozemním stavitelství je podle jeho slov znát pokračující opatrnost investorů. "Přičteme-li stálý nedostatek spolehlivých subdodavatelů a inflaci, je na místě ještě pečlivější plánování. V takových situacích je každý stavební projekt posuzován nejen cenou, ale i pravděpodobnosti jeho úspěšného dokončení v daném čase a kvalitě," řekl Šuch.

Podle Petera Markoviče, generálního ředitele Xella (výrobce Ytongu pro ČR a Slovensko), budou letos rezidenční trh táhnout rekonstrukce. Podle jeho odhadu stoupnou meziročně zhruba o 20 procent. Rychlejšímu rozvoji trhu kromě drahého materiálu a cen energií nebrání nedostatečná výstavba, ale spíše vysoké ceny nemovitostí a drahé hypotéky, míní Markovič.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy