Manipulace, podrazy a falšování. Jak vypadala historicky první televizní prezidentská debata?

Ihned po konci prvního kola letošních prezidentských voleb se často skloňovaným souslovím staly „televizní debaty“. Budou? A kolik jich bude? Dvě nebo čtyři? Dnes již pokládáme televizní debaty kandidátů na všemožné funkce za klasickou součást politické kampaně. Ve Spojených státech pak dokonce nabraly rozměry obří televizní show (v posledních prezidentských volbách s jistým kabaretním přesahem). Kdy to ale všechno začalo, která debata spustila tuto lavinu a kdo se v ní střetl?

Psal se rok 1960. Z Bílého domu pomalu odcházela druhoválečná legenda Dwight D. Eisenhower a o prezidentskou funkci spolu sváděli boj dva uchazeči. Za republikány byl nominován Eisenhowerův viceprezident Richard M. Nixon. Pilný úředník z chudých poměrů byl kariérním politikem a zkušeným politickým hráčem. Proti němu stanul mladý katolík z Massachusetts John F. Kennedy. Zpočátku se zdálo, že zkušený Nixon nezkušeného Kennedyho rozcupuje a v poklidu si dokráčí do Bílého domu. A pak přišla televizní debata.

Kennedymu nelze upřít, že byl v mnoha věcech vizionář a rád zkoušel nové postupy. To platilo i pro jeho volební kampaň. Díky nesmírnému bohatství kennedyovského klanu si JFK nemusel příliš lámat hlavu s výdaji na kampaň a mohl si najmout ty nejlepší poradce. Ti záhy zjistili, že se na scéně objevilo nové médium, jež v sobě skrývá netušené možnosti – televize.

Hned, jak bylo jasno, že se oba kandidáti střetnou v televizní debatě, začal Kennedyho tým pracovat na tom, jak z ní vytěžit co nejvíce. Je známo, že Kennedyové měli občas ve snaze uspět poněkud flexibilní morální zásady. A tak se rozjela zákulisní hra ve snaze připravit Johnovi co nejlepší půdu.

Kennedyho lidé si tak například prosadili, že debata bude probíhat ve stoje. To silně pomáhalo Kennedymu a stejně silně to znevýhodňovalo Nixona. JFK měl totiž chronické potíže se zády a celý život trpěl silnými bolestmi, které se ještě zvětšovaly sezením. Naopak Nixon byl čerstvě po vážném úrazu kolena a stání mu způsobovalo problémy.

Tým demokratického kandidáta šel ale ještě dál. Vědělo se, že se Nixon hodně potí. Kennedyho lidé tak přiměli režiséra, aby byl Nixon často zabírán z blízka a diváci si tak mohli detailně prohlédnout jeho orosené čelo. Zároveň se postarali o to, aby bylo ve studiu přetopeno.

Stejně tak bylo patrné, že Nixon, bez zkušeností s televizím prostředím, se toho dne odpoledne již neoholil a působil tak nedbale. Oproti němu mladý a svěží Kennedy (bez bolestí zad a v prostředí ušitém na míru) působil velmi prezidentsky. Když ke všemu ještě připočteme Nixonovu vrozenou neobratnost a jak se tehdy říkalo v USA „vzhled prodavače z autobazaru“, byla republikánská tragédie na světě.

Oproti tomu Kennedy uměl s kamerou pracovat výborně. Jejím prostřednictvím udržoval oční kontakt s diváky, zatímco Nixonovy oči nervózně těkaly po studiu. Kennedy byl též příjemně opálený po sérii předvolebních mítinků pod širým nebem. Na Nixonovi se naopak vlivem horka ve studiu začal rozpouštět make up, jímž se na poslední chvíli snažil zamaskovat nedokonale oholenou tvář.

Nixon se toho dne necítil dobře. Byl bledý a vyhublý vlivem nedávné hospitalizace s poraněným kolenem a oblek tak na něm poněkud visel. Navíc působil (stejně jako po celý život) poněkud nesměle, jakoby chvílemi byl stále tím chudým chlapcem, který se toužebně snaží vyrovnat spolužákům z bohatších rodin. Kennedy naopak pocházel z velmi bohaté rodiny, takže působil sebevědomě a dravě. Nixon si byl navíc jist, že je lepším diskutérem, a tak ke všem předešlým okolnostem ještě podcenil přípravu na debatu.

U televizních diváků se stal vítězem debaty Kennedy. U těch Američanů, kteří ale duel poslouchali v rozhlase, uspěl Nixon. Oba kandidáti odpovídali kompetentně a v otázkách se orientovali. Kennedy u toho ale zkrátka lépe vypadal. Historicky první televizní debata tak vyslala do Bílého domu Johna Kennedyho. Richard Nixon se svého prezidentství dočkal až o 9 let později.

Kennedy nakonec Nixona porazil o zhruba 110 000 hlasů, což je při volební účasti 68 000 000 voličů velmi malý rozdíl. Povolební průzkumy navíc ukázaly, že u více než poloviny voličů měly na konečné rozhodnutí vliv televizní debaty. A 6% dotázaných dokonce uvedlo, že se rozhodovali pouze na základě debat. Vezmeme-li tak navíc v potaz fakt, že Nixon nepůsobil v debatě nekompetentně, ale spíš unaveně, nervózně a nedbale, lze s jistou nadsázkou říci, že jej výhru ve volbách 1960 stálo to, že se již odpoledne neoholil.

Související

John Fitzgerald Kennedy Rozhovor

60 let od atentátu na Kennedyho zůstává jeho pozadí nadále záhadou, míní historik

Uplynulo 60 let od chvíle, kdy série výstřelů ukončila život amerického prezidenta Johna Kennedyho. Atentát, k němuž došlo 22. listopadu 1963 ve městě Dallas, je americkými historiky i publicisty sice pečlivě zmapován, přesto se stále nepodařilo zcela objasnit, kdo jej zosnoval, což nahrává nejrůznějším konspiračním teoriím, uvádí ředitel Historického ústavu Slovenské akademie věd Slavomír Michálek. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč kořeny Kennedyho násilné smrti patrně vyrůstaly z tehdejší politické situace ve Spojených státech a z jakého důvodu hodnotí Kennedyho prezidentství jako úspěšné, navzdory tomu, že bylo relativně krátké.  
Robert Kennedy Rozhovor

55 let od atentátu na Roberta Kennedyho. Politické násilí bylo v USA bohužel docela běžné, uvádí amerikanista Pondělíček

Robert Kennedy, vlivný politik a uchazeč o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, bratr v roce 1963 zavražděného prezidenta Spojených států Johna Kennedyho, se před 55 lety, 5. června 1968, stal rovněž obětí atentátu. O den později zemřel. Pro své názory, především na nepřípustnost rasové segregace, byl mnohými nenáviděn, avšak motiv vraždy s vnitřní politikou patrně nesouvisel, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Pondělíček. 

Více souvisejících

John Fidgerald Kennedy (J.F.K.) Richard Nixon

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy