Svět stojí na počátku globální recese, varuje nobelista Fama

Stockholm - Světovému hospodářství příští rok reálně hrozí recese v důsledku vysokých rozpočtových deficitů ve Spojených státech a v Evropě. V rozhovoru pro agenturu Reuters to dnes řekl nositel Nobelovy ceny za ekonomii Eugene Fama.

Vysoké zadlužení vlád v USA a v evropských zemích podle Famy představuje trvalou hrozbu pro světovou ekonomiku. "Můžeme dospět do bodu, kdy finanční trhy řeknou jejich dluhům ne, a ony se nebudou schopny samy financovat," prohlásil Fama. "Pokud přijde další recese, bude celosvětová," dodal.Mezinárodní měnový fond (MMF) v říjnu předpověděl, že světová ekonomika letos vykáže růst o 2,9 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo od globální krize roku 2009. Příští rok pak hospodářský růst podle fondu zrychlí na 3,6 procenta.Fama letos spolu s dalšími dvěma Američany získal Nobelovu cenu za ekonomii, a to za empirickou analýzu cen aktiv. Laureáti vyvinuli nové metody pro analýzu trendů na trzích s akciemi, dluhopisy a dalšími aktivy. Jejich výzkum přispěl ke zlepšení předpovědi cen aktiv v dlouhodobém výhledu.Fama se v dnešním rozhovoru vyjádřil rovněž k současným vysokým cenám akcií. Podniky podle něj po krizi z let 2008 a 2009 zvýšily svou efektivitu. "Reakcí firem bylo zeštíhlování a výrazné zvyšování efektivity. Staly se tak vysoce ziskovými a ceny jejich akcií rostou," uvedl Fama.

Související

Ilustrační foto

Česká ekonomika se ponořila do recese, teď je to oficiální

Tuzemská ekonomika se loni ve druhém pololetí pomořila do recese. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se loni v posledních třech měsících roku propadla v porovnání s obdobím července až září o 0,3 procenta. Vzhledem k tomu, že mezičtvrtletní pokles zaznamenala už právě ve druhém loňském čtvrtletí, je tak nyní splněna definice recese. Tedy mezičtvrtletní pokles výkonu ekonomiky alespoň ve dvou po sobě následujících čtvrtletích. Informuje ekonom Kovanda.
CZK

Recese české ekonomiky: Máme se bát růstu nezaměstnanosti či stále vyšších cen?

Technická recese, recese, zpomalení ekonomiky, oslabení poptávky, propouštění, nižší HDP… a tak by se dalo pokračovat. Pojmy z posledních dní konce roku 2022 naznačují, že se česká ekonomika vlivem soukolí nejen domácích, ale i globálních událostí necítí dobře. Všichni vidí, že hodnota inflace dosahuje rekordních hodnot, ceny energií, potravin, ale i všeho ostatního rostou doslova před očima a navíc, na co upozorňují někteří tuzemští ekonomové, vysoké je i tzv. inflační očekávání. To totiž může - bez ohledu na skutečnou hodnotu inflace - výrazně ovlivnit nejen spotřebitelské chování, ale i rozhodování byznysmenů a firem, které pak ekonomiku mohou ještě více oslabit. Co to ale vlastně znamená být v recesi?

Více souvisejících

Recese krize Eugene Fama (nositel Nobelovy ceny za ekonomii)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy