Akciový index S&P 500 zažil nejhorší čtvrtletí od roku 2008

Americké akcie dnes oslabily, na trhu přetrvávají obavy z hospodářských dopadů koronaviru. Akciový index S&P 500 v celém prvním čtvrtletí klesl o zhruba 20 procent. Zažil tak nejhorší čtvrtletí od roku 2008, tedy od doby globální finanční krize.

Během dnešního obchodování index S&P 500 klesl o 1,60 procenta a uzavřel na 2584,59 bodu. Užší index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se dnes snížil o 1,84 procenta na 21.917,16 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, ztratil 0,95 procenta na 7700,10 bodu.

"Lidé se snaží posoudit délku a rozsah dopadů koronaviru," uvedl podle agentury AP analytik George Rusnak ze společnosti Wells Fargo Private Bank. Důležitým vodítkem bude pro investory páteční zpráva o březnovém vývoji na trhu práce ve Spojených státech.

Investiční banka Goldman Sachs dnes předpověděla, že ekonomika USA se ve druhém čtvrtletí propadne o 34 procent. To by podle televize CNBC znamenalo nejprudší pokles v poválečné historii USA.

Na devizovém trhu dnes dolar posílil vůči euru. Jeho nárůst však zmírnila opatření, kterými se americká centrální banka (Fed) snaží zajistit dostatečnou likviditu globálního finančního systému. Kolem 22:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,2 procenta na 1,1025 USD.

Související

Ilustrační foto Komentář

Kde v roce 2024 vydělat peníze? Investice mohou i letos přinést slibné výnosy

Možná, že právě čtete nějakou zprávu od vaší investiční společnosti, makléře či společnosti, která vám spravuje vaše peníze o tom, kolik jste v minulém roce vydělali. Ale než se pustíte do kritického srovnávání všemožných žebříků top investic či vkladů za rok 2023, je dobré si uvědomit, že hodnota investic a výnosů z nich může vždycky (ty „verzály“ jsou napsány schválně, jako varování) klesat i stoupat, takže se vám, opět vždycky, může vrátit méně, než jste investovali. A také, že minulá výkonnost nějakého typu investice není spolehlivým vodítkem pro jeho budoucí výnosy. Snadno řečeno: To, že něco vloni vydělalo 40 procent neznamená, že se to letos určitě zopakuje. Ale nechť. 
Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Akcie Burza NYSE Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy